Tutunul NU dăunează sănătății: Vaccin din frunze de tutun contra COVID-19, gata în iunie

Tutunul NU dăunează sănătății: Vaccin din frunze de tutun contra COVID-19, gata în iunie

Compania British American Tobacco anunță că divizia sa de bio-tehnologie este foarte aproape de a descoperi un vaccin inovator.

După mai bine de trei luni de la apariția coronavirusului la Wuhan, în China, nici un vaccin sau tratament eficient nu a fost descoperit împotriva flagelului care a provocat 45.000 de morți în întreaga lume.

Una dintre filialele producătorului de țigarete British American Tobacco (BAT), care fabrică între altele mărcile Lucky Strike și Dunhill, s-ar afla pe o pistă foarte serioasă pentru descoperirea unui vaccin, scrie AFP.

BAT a anunțat miercuri, 1 aprilie (nu este păcăleală!) că este foarte aproape de a descoperi un vaccin pe bază de frunze de tutun.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, vaccinul s-ar afla în faza de teste pre-clinice.

Pentru a obține omologarea din partea autorităților sanitare, el trebuie testat pe om.

Dacă eficiența acestuia se va confirma, BAT afirmă că este capabil, cu ajutorul unor parteneri și guverne, să producă între 1 și 3 milioane de doze de vaccin pe săptămână, începând din iunie.

Filiala bio-tech americană a BAT, Kentucky BioProcessing (KBP), a reușit să cloneze un capăt de secvență a SARS-CoV2, ceea ce a permis dezvoltarea unei molecule care ajută la crearea de anticorpi care să protejeze împotriva virusului.

Pentru a deveni exploatabil și a fi reprodus, anticorpul este injectat în frunzele de tutun, o metodă despre care BAT asigură că poate fi mai eficientă decât tehnicile tradiționale.

„Credem că am realizat un progres important cu platforma noastră tehnologică pentru frunze de tutun și suntem pregătiți să lucrăm cu guvernele și toți partenerii disponibili pentru a câștiga războiul cu COVID-19”, a declarat David O’Reilly, director de cercetare științifică la BAT.

Compania spune că se află deja în contact cu autoritățile de sănătate din SUA și Marea Britanie.

Cercetători și grupuri farmaceutice din lumea întreagă duc în prezent o cursă contracronometru pentru a descoperi un remediu eficace împotriva COVID-19, fie sub forma unui tratament sau a unui vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) apreciază însă „că va trebui poate să așteptăm cel puțin un an înainte de a avea un vaccin contra COVID-19, gata să fie aprobat și disponibil în cantități suficiente pentru a permite o utilizare la scară mare”.

Această estimare se bazează pe informațiile disponibile în acest moment și experiențele din trecut în materie de dezvoltare a vaccinurilor, explică EMA.

KBP s-a afirmat în 2014, înainte de a face parte din BAT, când a pus la punct un tratament contra Ebola.

Alte companii de bio-tehnologie, precum Medicago din Canada, folosesc de asemenea frunzele de tutun pentru crearea de vaccinuri.