Veste bună pentru toți românii. Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19, depășit

Veste bună pentru toți românii. Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19, depășit

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a afirmat, marți, că în acest moment nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, deoarece, vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde de lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor. Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar", a precizat Isărescu.

În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, guvernatorul băncii centrale a subliniat că discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe, dar situaţia este în curs de normalizare.

„Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare", a explicat Isărescu.

El a semnalat că, deşi la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinţa pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgenţă, blocaje temporare şi punctuale în finanţarea cheltuielilor bugetare şi a economiei reale, precum şi unele majorări de rate de dobândă, în special pe piaţa monetară.

După anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu uşoară tendinţă de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creşterea cheltuielilor statului cu finanţarea datoriei publice în valută şi a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipaţiile de deteriorare a situaţiei macroeconomice, a adăugat şeful BNR.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie în condiţii de urgenţă, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale.

„Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâştigată şi în acelaşi timp să asigurăm lichidităţile necesare finanţării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale şi populaţiei. Celor aflaţi în prima linie în lupta cu inamicul invizibil - personalul medical, militar şi cel din Ministerul Afacerilor Interne - le transmitem nu numai recunoştinţa noastră, dar şi promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate şi fără sincope nevoile de lichiditate, în lei şi valută, pentru finanţarea operaţiunilor prin care se asigură cele necesare activităţii lor. Mulţumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanţelor Publice şi din sistemul bancar cu care am conlucrat şi conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menţionate", a mai spus Mugur Isărescu, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News