Deasupra crizei. Commander in Chief, Trump crește în sondaje

Deasupra crizei. Commander in Chief, Trump crește în sondaje

Omniprezent în briefinguri televizate zilnic, președintele Statelor Unite se bucură de o cotă de popularitate situată la cel mai înalt nivel în mandatul său.

În fiecare zi, de două săptămâni, Donald Trump ia cuvântul în spatele pupitrului ocupat de obicei de secretarul de presă al Casei Albe. Alături de vicepreședintele Mike Pence și de medicul infecționist Anthony Fauci, președintele laudă „progresele fantastice” împotriva epidemiei Covid-19 și-i asigură pe americani că economia „va deveni și mai puternică”.

În condițiile în care Statele Unite au devenit, joi, țara cea mai afectată de noul coronavirus, cu aproape 100.000 de cazuri de infectare confirmate, Donald Trump continuă să urce în sondaje.

Cota sa de popularitate a președintelui SUA a atins 47,3% (potrivit unei medii realizate de RealClearPolitics), la același nivel de care se bucura Barack Obama, în aceeași perioadă, în 2012.

Unii observatori se întreabă dacă ea se va menține, pe fondul unei crize sanitare care afectează economia mondială.

Lipsit de mitinguri politice „MAGA” (Make America Great Again), din cauza distanțării sociale impusă de coronavirus, Donald Trump se produce în fața camerelor, în prime time, beneficiind de audiențe masive. Miercuri, spre exemplu, declarația sa de presă cotidiană a fost urmărită de 12,5 milioane de americani pe CNN, Fox News și MSNBC (și chiar mai mult, ținând cont de posturi gratuite, radio și internet).

Jumătate scris, jumătate improvizat, acest nou tip de „Trump show”, unde nu mereu președintele face afirmații exacte, se află în centrul polemicilor iar unele posturi, cum este postul public de radio NPR din Seattle, au decis să nu-l mai transmită în direct, pentru a putea verifica observațiile lui Trump.

Dar, potrivit fostului purtător de cuvânt al partidului republican, Doug Heyes, această omniprezență a lui Trump dă rezultate.

„În fiecare zi, publicul vede imagini cu președintele american înconjurat de experți medicali. Nu este întâmplător, iar aste se imprimă în mentalul alegătorilor. Combinați aceasta cu tradiționalul efect de uniuni națională în timp de criză, deci creșterea sa în sondaje nu este o surpriză”, a declarat Heyes.