Secția UPU a spitalului din Suceava, redeschisă cu medici de la Iași
- Laurențiu Teodorescu
- 27 martie 2020, 19:33
O echipă formată de 16 medici, asistenţi medicali şi infirmieri de la UPU din cadrul Spitalului „Sf Spiridon” Iaşi, asigură în această perioadă urgenţele de la Spitalul Judeţean Suceava.
Prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul regional UPU-SMURD, a declarat: „Aseară (n.r. - joi seară) la ora 20.00 am anunţat în 112, dispeceratul medical ISU - SMURD - SAJ Suceava, că Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Suceava este redeschisă”.
Pentru moment, arată medicul Cimpoeșu, UPU Suceava „funcţionează separat de spital, doar ca unitate primire urgenţe care triază, diagnostichează şi ia decizia internării pentru pacienţii care ajung acolo fără context epidemiologic, fără risc infecţios pentru infecţia cu Covid-19”.
În acest sens, „există un triaj care se face în cortul din faţa UPU şi toţi pacienţii cu suspiciune merg către triajul spitalului pentru zona de boli infecţioase şi pneumologie. Lucrează acolo opt medici, opt asistenţi şi infirmieri din UPU-SMURD Iaşi. Nu au plecat toţi odată. Fac tură de 24 de ore şi revin acasă cu o maşină asigurată de ISU Iaşi. Există şi posibilitatea de cazare la un hotel de acolo. O parte dintre ei au optat pentru această versiune. Bineînţeles, au 24 din 24 de ore suportul nostru, al celor de aici din Iaşi”.
Totodată, personalul medical ieşean care asigură funcţionarea UPU din Spitalul Judeţean Suceava primeşte ajutor și de la alți doctori din judeţ. Astfel, sunt relocați „asistenţi şi infirmieri de la Spitalul Fălticeni şi asistenţi din cabinetele de medicină şcolară care sunt în subordinea DSP Suceava. Deci, oameni care nu au intrat în contact cu niciunul dintre pacienţi şi niciunul dintre colegii care se află acum în autoizolare, se află în cursul testării sau sunt diagnosticaţi la Suceava”.
În plus, ISU Suceava asigură suport cu paramedici şi voluntari. „Este încă problematică asigurarea radiologiei de urgenţă. Avem un singur asistent care vine în program de 6 ore din două în două zile de la Spitalul Fălticeni. Aici am încercat să găsim resurse umane, pentru că cel mai importantă e resursa umană, dar încă căutăm pe cineva specializat partea de radiologie de urgenţă”, a ținut să precizez prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.
La UPU a Spitalului Judeţean Suceava ajung pacienţi cu urgenţe cotidiene. Prima impresie este că oamenii au conștientizat pericolul și înțeleg cum trebuie să se comporte. „Se pare că pacienţii au înţeles destul de bine situaţia. În ultimele 12 ore au fost foarte puţine urgenţe. Au venit doar pacienţii care trebuiau să vină. E vorba de traume, urgenţe cardiovasculare, chirurgicale urgenţe gastroenterologice, fără risc de infecţie, fără risc infecţios. O parte din pacienţi sunt trataţi şi trimişi acasă, iar cei care necesită internare merg către spitalele de la Rădăuţi, de la Fălticeni, de la Paşcani şi de la Iaşi, atunci când este vorba despre un caz complex”, a mai spus Diana Cimpoeşu.