G20: Vom injecta 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială

G20:  Vom injecta 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială

Grupul liderilor, în comunicatul difuzat după call conference, a invocat „un răspuns global transparent, robust, coordonat în spiritul solidarităţii”. Şi a subliniat importanţa de a nu bloca fluxul de mărfuri, necesare satisfacerii nevoilor ţărilor aflate în dificultate într-o perioadă de urgenţă.

Liderii G20 au anunţat deci propriul whatever it takes, disponbilitatea de a face tot ceea ce e necesar pentru a combate şi a depăşi pandemia Coronavirus şi să „minimalizeze daunele economice şi sociale, să relanseze creşterea economică şi să menţină stabilitatea pieţelor”. Aceste lucruri se citesc în nota grupului la sfârşitul summitului ţinut prin videoconferinţă dar şi injectarea a 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială pentru a depăşi impactul „social, economic şi financiar” al stării de urgenţă.

„Virusul nu are frontiere. A-l combate impune un răspuns global transparent, robust, coordonat în spiritul solidarităţii. Suntem implicaţi ca un front unit împotriva acestei ameninţări comune”, continuă liderii. Europa, prin vocea Ursulei von der Leyen, spune că ţările UE sunt cel mai lovite de pandemie. Şi apreciază băncile centrale: „Susţinem măsurile luate de FMI şi de Banca Mondială în susţinerea ţărilor care au nevoie”.

''Ne vom implica să continuăm să lucrăm împreună pentru a facilita schimburile comerciale internaţionale şi să coordonăm în aşa fel încât să evităm interferenţe care nu sunt necesare în traficul de schimburi internaţionale'', a spus şi Xi Jinping, preşedintele chinez care şi-a invitat colegii să taie taxele pentru a face să repornească economiile.

Înaintea comunicatului, mulţi lideri şi organizaţii internaţionale au lansat propriul apel membrilor G20. Printre aceştia, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva : „Trebuie recunoscută importanţa pieţelor emergente şi a acelora în curs de dezvoltare - a spus ea în call conference - G20 a luat deja măsuri extraordinare pentru a salva vieţi şi a salva economiile. Este esenţială susţinerea familiilor sărace, ca şi a companiilor mari şi mici, în aşa fel ca acestea să-şi reia rapid activităţile. Altfel vor fi necesari ani de zile pentru a depăşi efectele falimentelor şi a disponibilzărilor”, notează Il Fatto Quotidiano.

Ne puteți urmări și pe Google News