Medici la datorie: Algoritmul de evaluare simplificată a copilului suspect de infecție cu Covid-19. Interviu Evz
- Florian Saiu
- 27 martie 2020, 06:33
Ultima parte a dialogului cu Dr Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), prinde în explicații simple, pe înțelesul tuturor, profilul copilului lovit de Coronavirus. Descrieri și explicații vitale, fără îndoială.
- Florian Saiu: Stimată doamnă doctor Valeria Herdea, vă rog să ne explicați, în funcție de starea pacientului, când poate fi urmat un tratament prin telefon, în ce condiții recomandați consult clinic și când e musai să sunăm direct la 112?
- Dr Valeria Herdea: Sunt câteva date importante de care trebuie să se țină cont. În cazul consilierii telefonice sau a tratamentului la domiciliu, de exemplu, temperatura pacientului trebuie să fie sub 38 de grade Celsius, să prezinte o tuse seacă. Numărul de rspirații pe minut ar trebui să fie undeva sub 30, pentru a se încadra la un asemenea consult. Colorația feței, de asemenea, trebuie să fie normală, starea generală bună, copilul, de pildă, musai să fie activ, vioi, reactiv la mediu.
Când trebuie să apelăm 112?
- Iar dacă temperatura depășește 38 de grade?
- Dacă temperatura e mai mare de 38 de grade cu persistență sub tratament simptomatic, dacă numărul respirațiilor ajunge la 30-40 pe minut, persistă tusea seacă, iar starea generală este modificată, copilul este inapetent, abătut, e limpede că se impune un consult clinic.
- La 112 când e recomandat să sunăm? Care sunt semnele?
- Dacă temperatura persistă la peste 39 de grade, numărul respirațiilor este mai mare de 40-50 pe minut, dacă se observă o paloare a feței (cianoză) și senzația de sete de aer, o respirație dificilă, o stare de oboseală, iar copilul este apatic și răspunde greu la stimuli, nu mai stați pe gânduri! Apelați 112! Există și stări de urgență majoră. Acestea vin în același timp cu pierderea stării de conștiență, cu respirații dificile. Copilul este apneic, are o paloare a feței, nu răspunde la stimuli obișnuiți...
Cum arată o situație critică?
- Ce trebuie să facă părinții în asemenea situații limită?
- Pentru a ajuta doctorul, parintele trebuie neapărat să-și noteze informații legate de temperatura copilului, numărul de respirații pe minut, colorația feței și a mâinilor. Va mai trece pe hârtie starea generală, tonusul, modul în care reacționează copilul la stimuli (vocea mamei, zgomot, lumina, cald-frig). Acesta este, în mare, algoritmul de evaluare simplificată a copilului suspect de infecție cu Covid-19.
- Bine, dar apoi urmează momente crâncene. Cum poate supraviețui un copil suferind despărțit de propria mamă, lăsat singur pe patul de suferință?
- Izolarea, carantina, distanțarea de cei dragi reprezintă etape extrem de dificile pentru orice persoană, e adevărat. Dar fiecare individ trebuie să-și caute și să-și activeze resursele interioare de rezistență. Ființa umană este perfect capabilă să se adapteze la situații de risc major. Suntem implicati social în viața de zi cu zi. În mod obișnuit, plecăm dimineața, venim seara, alergăm pentru existența celor dragi și a noastră. Trebuie să privim această situație grea și altfel. Avem acum ocazia de a petrece puțin timp alături de familie, alături de copiii noștri. Timpul pentru joaca alături de copiii noștri a sosit. Dureros, este drept, dar ar fi păcat să nu-l utilizăm la maximum.
Ce le spunem copiilor?
- Ei trebuie să știe însă în ce condiții am rămas acasă, ce înseamnă această pandemie și stare de continuă alertă!
- Explicați copiilor cinstit de ce rămânem în casă, insistați pe aspectul atitudinii preventive, au nevoie mai mult decât oricând de sinceritate din partea părinților. Păstrați-vă calmul, liniștea interioară oricât ar fi de dificil. Fiți adulții de care au nevoie copiii noștri! Fiți modele pentru ei! Panica nu ajută pe nimeni. Și nu uitați că resursa interioară are la bază cele trei valori fundamentale: Speranța, Credința și Dragostea!
Trei reguli pentru depășirea pandemiei
- Emoționat! În concluzie?
- Informați-vă din surse medicale avizate/oficiale care vă pot permite luarea unor decizii corecte, menite să vă salveze viața! Utilizați mijloace de comunicare alternativă (telefon, internet, videotelefon) în vederea obținerii unui sfat medical corect și competent de la personalul medical care vă supraveghează starea de sănătate! În cazul în care se impune un consult clinic la medicul Dvs. de familie, contactați mai întâi telefonic personalul medical pentru a obtine o programare și un culoar de siguranță în vederea consultului! Mentineți igiena riguroasă a mâinilor, a feței, a corpului, a părului, a casei! Respectați regulile de protecție indicate de autorități! Pandemia poate fi depășită respectând trei reguli: protecția individuală, protecția comunității și protecția celor care ne îngrijesc (personal medical, poliție, armată, cler, servicii).