Panică în „Macronia”: Regimul se clatină sub loviturile epidemiei. Se pregătește un „Nürneberg al coronavirusului”

Panică în „Macronia”: Regimul se clatină sub loviturile epidemiei. Se pregătește un „Nürneberg al coronavirusului”

Epidemia este ca un reflector care luminează toate cotloanele lumii și îi dezvăluie hibele. Iată, de exemplu, cum arată Franța reală, din spatele cabotinismului lui Macron. Reproducem mai jos un articol de fond din Valleurs Actuelles, având titlul: „Coronavirus: Macronia a intrat în panică”.

Reproducem mai jos un articol de fond din Valleurs Actuelles, având titlul: „Coronavirus: Macronia a intrat în panică”.

Penurie de măști, lipsă a testelor de depistare, reacții întârziate, stat paralizat, criză politică; coronavirusul dezvăluie ceea ce trebuia până la urmă să fie remarcat: lacunele guvernării Macron și falimentul societății noastre.

Scandalul sângelui contaminat, din anii 1980, bântuie încă conștiințele tuturor decidenților publici? Prefectul unui departament aflat foarte departe de Paris spune:

„Este siderant, aproape că nu mai avem deloc dispoziții scrise, și când primim instrucțiuni, totul se face oral. Pentru că le este frică, suntem total singuri în fața crizei.”

Un alt prefect din partea de vest a țării zice:

„Guvernul a înțeles că de la începutul pandemiei toate mailurile lor pot fi aduse în fața justiției. Le țâțâie fundul de frică.”

Toți înalții funcționari și șefii agențiilor regionale de sănătate cu care am stat de vorbă sunt de acord asupra unui aspect: această formă de panică instituțională s-a agravat după declarațiile lui Agnès Buzyn (ministra Sănătății, care a demisionat pe 16 februarie pentru a candida la Primăria Parisului – n.r.).

Într-un interviu pentru Le Monde din 18 martie, fosta ministră a Solidarității și Sănătății, demisionată în plină criză a sănătății, îi aplică o neașteptată lovitură prim-ministrului, care până atunci o cocoloșise.

Denunțând o „mascaradă”, ea dezvăluie că a părăsit guvernul știind că alegerile locale nu vor putea avea loc din cauza epidemiei de COVID-19. Gafă? Lașitate? Sau dezvăluirea unei stări de paralizie a statului?

„În ianuarie, și chiar la începutul lui martie, nu se știa când se va înregistra apogeul”, se apără una dintre sursele noastre de la Matignon (sediul premierului - n.r.).

În alte ministere, declarațiile lui Buzyn au stârnit mari nemulțumiri: „halucinantă și iresponsabilă”, „nu a dovedit niciodată simț politic”, „declarație rușinoasă”.

Este Buzyn lipsită de solidaritate? Mai degrabă prevăzătoare: „Și-a făcut ieșirea de o manieră foarte calculată pentru a se proteja”, crede un ministru, „deoarece știe că la sfârșitul crizei, responsabilii vor fi puși la zid”.

Peste câteva săptămâni sau luni, nu este exclus ca salariații contaminați, familiile miilor de morți sau șomerii care și-au pierdut locurile de muncă din cauza epidemiei să se întoarcă în masă împotriva statului și să-l dea în judecată.

După reacția întârziată a Ministerului de Interne, care nu și-a activat celula de criză decât pe 18 martie, un înalt funcționat prezice că vom asista la un „Nürneberg al coronavirusului”.

Oare nu a fost dat semnalul de către un colectiv de specialist? Șase sute de medici și-au unit vocile, pe 19 martie, pentru a depune plângere împotriva lui Agnès Buzyn și a premierului Edouard Philippe pentru gestionarea crizei și au sesizat Curtea de Justiție a Republicii.

Și alte acțiuni ar putea fi inițiate în justiție împotriva legalității măsurilor luate în grabă de guvern. Dacă o acțiune a Opoziției este cvasi-imposibilă, deoarece Adunarea Națională nu se mai întrunește aproape deloc, deputații Republicani (LR) au anunțat crearea unei comisii de anchetă în toamnă – adică peste o eternitate – pentru a analiza acțiunea publică împotriva coronavirusului.

Reinstituirea controlului la frontiere, cerută încă de la începutul crizei de Marine Le Pen și de deputatul LR Eric Ciotti, era „fascizantă” și „ineficientă”? Până la urmă, Emmanuel Macron s-a decis să închidă unele frontiere.

Măștile erau inutile în lupta contra pandemiei? După distribuirea masivă de măști în majoritatea țărilor lovite de pandemie, guvernul a recunoscut acum că ele sunt indispensabile pentru toți cei care nu și-au încetat activitatea. Doar că sunt insuficiente, așa că a interzis ca ele să fie purtate de polițiști și jandarmi.