Avertismentul FMI! Pandemia aduce recesiunea globală. Va fi mai rău decât în 2008!

Avertismentul FMI! Pandemia aduce recesiunea globală. Va fi mai rău decât în 2008!Sursa foto: Arhiva EVZ

Pandemia de coronavirus va provoca o recesiune globală în 2020, care ar putea fi mai rea decât cea înregistrată în timpul crizei financiare din 2008-2009.

Avertismentul a fost făcut de Fondul Monetar Internaţional, care se aşteaptă la o redresare abia în 2021. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat acţiunile fiscale adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sănătate şi protejarea companiilor şi angajaţilor afectaţi, dar şi măsurile luate de băncile centrale pentru relaxarea politicii monetare.

„Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal”, a declarat şefa FMI, după o teleconferinţă cu guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20 (cele mai puternice ţări ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidarităţii pe plan global.

Fondul Monetar Internaţional va majora semnificativ finanţarea de urgenţă, în condiţiile în care deja 80 de ţări au cerut ajutor. FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurări Georgieva!

Oficialul FMI a declarat: „Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile şi toate ţările trebuie să lucreze împreună pentru a proteja oamenii şi a limita pagubele economice”.

Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se aşteaptă acum la „o recesiune cel puţin tot atât de rea ca în timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea”, a avertizat Georgieva, adăugând că „impactul economic va fi sever, dar cu cât se va opri mai rapid virusul, cu atât mai rapidă şi mai solidă va fi redresarea”, aşteptată în 2021.

Economiile avansate sunt într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei, pe când multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăţi semnificative, inclusiv ieşiri de capital. De la începutul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pieţele emergente, cea mai semnificativă ieşire de capital înregistrată vreodată.

Ne puteți urmări și pe Google News