China ar fi putut reduce numărul de infectări cu 95% și evita pandemia
- Adrian Pătrușcă
- 22 martie 2020, 11:36
Răspândirea coronavirusului ar fi putut fi redusă substanțial dacă autoritățile chineze ar fi acționat mai rapid și ar fi fost mai transparente de la început.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Southampton.
Cercetătorii de la World Pop, un grup de cartografiere a populației asociat cu universitatea britanică, au efectuat simulări ale mai multor scenarii de epidemie în China.
Acestea au dezvăluit că ar fi putut fi obținute rezultate radical superioare în combaterea epidemiei, scrie LifeSiteNews.
Simulările sugerează ca dacă intervențiile autorităților ar fi avut loc doar cu o săptămână mai devreme, numărul cazurilor de infectări ar fi putut fi redus cu 66%.
Dacă intervenția ar fi avut loc cu două săptămâni mai devreme, numărul de îmbolnăviri ar fi putut fi redus cu 86%.
O intervenție cu trei săptămâni mai devreme ar fi dus la o reducere cu 95% a numărului de persoane infectate cu coronavirus.
O acțiune mai rapidă nu doar că ar fi redus considerabil numărul de indivizi infectați în China, dar ratele de infectare în lume ar fi fost de asemenea substanțial reduse.
Probabil că în aceste condiții, pandemia mondială nu ar fi existat.
În mod reciproc, dacă autoritățile chineze nu ar fi acționat așa cum au făcut-o, răspândirea virusului ar fi putut fi mai mare: la sfârșitul lui februarie, în China existau circa 114.000 de cazuri de COVID-19.
„Fără intervenții non-farmaceutice – precum depistarea precoce, izolarea cazurilor, restricțiile de călătorie și cordonul sanitar – numărul de persoane infectate ar fi fost de 67 de ori mai mare decât a fost în realitate.”
Aceasta înseamnă că peste 7,5 milioane de chinezi ar fi putut fi infectați la sfârșitul lunii trecute, iar repercusiunile mondiale ar fi putut fi mai dezastruoase decât cele la care asistăm acum.
Însă, dincolo de ipotezele de lucru, studiul dezvăluie că autoritățile chineze sunt vinovate atât de lipsă de acțiune cât și de lipsă de transparență, ceea ce a dus la criza mondială actuală.
O cronologie realizată de publicația Axios, plecând de la informațiile furnizate de South China Morning Post, Wall Street Journal, Washington Post și altele, arată un plan îngrijorător de disimulare și tergiversare încă de la apariția virusului la populație.
Iată câteva date tulburătoare din cronologia Axios:
· 30 decembrie - Ai Fen, una dintre directorii spitalului central din Wuhan, scrie pe WeChat despre noul virus. Ea a fost mustrată și i s-a interzis să nu mai publice nici o informație pe această temă.
· 1 ianuarie - Un oficial din Comitetul de Sănătate al provinciei Hubei le-a dat dispoziție laboratoarelor, care stabiliseră deja că noul virus este similar cu SARS, să oprească testele și să distrugă eșantioanele existente.
· 11-17 ianuarie – Importantă reuniune a Particului Comunist Chinez, programată de mai multă vreme, are loc la Wuhan. În acest timp, Comitetul de Sănătate din Wuhan insistă că nu există cazuri noi.
· 14 ianuarie – OMS anunță că autoritățile chineze nu au „nici o dovadă clară a transmisiei de la om la om a noului coronavirus”.
Organizația Mondială a Sănătății repeta o minciună, fiind astfel complice la răspândirea virusului.
Realizatorul Fox News, Tucker Carlson, spunea vineri seara:
„Această calamitate, această pandemie, putea fi evitată. A avut loc din cauză că China a ascuns restului lumii adevărul despre ceea ce se petrecea. Și continuă să facă asta. Fie din prostie, fie din lăcomie, oameni din afara Chinei, inclusiv de la noi, se comportă de parcă ar urma un scenariu.”
Și Carlson și-a continuat diatriba:
„«Este rasism!» Asta este ceea ce scrie presa în miezul unei pandemii care amenință viața.
„Iar chinezii știu asta. Ei știu că vigilența socială este călcâiul lui Ahile al nostru și știu că ne pot controla prin aceasta. Ei știu că orice discuție în țara aceasta, oricât ar fi de serioasă, poate fi închisă instantaneu de cineva, poate un corespondent imbecil de la ABC, strigând «Rasism!» și în direcția asta acționează.”