Mexicul combate epidemia de COVID-19 cu Heavy Metal și amulete cu „Înapoia mea, Satană”

Mexicul combate epidemia de COVID-19 cu Heavy Metal și amulete cu „Înapoia mea, Satană”

În timp ce toată lumea arde, Mexicul abordează o atitudine calmă și degajată în fața pericolului epidemiei cu coronavirus.

Numeroase țări din America Latină au luat măsuri agresive împotriva coronavirusului, cum ar fi închiderea granițelor, porturilor și aeroporturilor pentru străini, declararea stării de urgență și închizând magazinelor și restaurantelor.

În schimb, Mexicul a adoptat o atitudine pasivă, arată un reportat AP. Oamenii continuă să se înghesuie în piețe, printre maldăre de legume și fructe. Mașinile și camioanele continuă să umple străzile, iar navetiștii iau cu asalt trenurile de metrou, chiar dacă traficul pare ceva mai redus.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador și guvernul său au decis că o oprire a activității țării ar provoca un prejudiciu disproproționat pentru cei săraci și ar constitui o povară psihologică pentru toți mexicanii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regimul spune că nu există nici un motiv de a impune restricții majore înainte ca responsabilii din sănătate să le aprecieze ca fiind necesare.

Un asemenea moment ar putea fi sfârșitul lunii martie, conform schemei de evoluție a virusului în alte țări și a datei de 27 februarie, când primul caz de COVID-19 a fost confirmat în Mexic.

Atitudinea personală a președintelui Lopez Obrador este cea mai interesantă. El continuă să participe la adunări publice de masă, strângând mâini și sărutând copii, scrie AP.

Când a fost întrebat cum protejează Mexicul, președintele a scos două amulete din portofel și le-a arătat mândru ziariștilor.

„Scutul protector este «Înapoia mea, Satană!»”, a spus Lopez Obrador, citind inscripția de pe o amuletă. Iar pe cealaltă scrie: „Oprește-te, Dușmane, căci Inima lui Iisus este cu mine!”

Președintele este un amestec de stângist, naționalist și religios.

„Cred că președintele Lopez Obrador încearcă să provoace încredere și să minimalizeze pericolul”, spune Jesus Silva-Herzog, comentator politic și profesor la Universitatea Tecnologico din Monterey, citat de AP.

„În realitate, ceea ce cred că a reușit să facă este să minimalizeze necesitatea măsurilor de urgență și să trimită mesaje care contrazic tot ceea ce se afirmă aproape peste tot în alte părți.”

Mexicul a anunțat miercuri, 18 martie, primul său deces cauzat de coronavirus -un bărbat de 41 de ani, care suferea de obezitate și de diabet. Joi, se înregistrau 164 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus, față de puțin peste 40 cu o săptămână în urmă.

Hugo Lopez-Gatell, secretar adjunct în Ministerul Sărănății și șeful echipei responsabile cu răspunsul la epidemie, a declarat că Mexicul rămâne în ceea ce a numit Faza 1, dat fiind că toate cazurile înregistrate sunt legate persoane care le-au adus din afara țării și nici unul prin transmitere comunitară.

Cursurile școlare au fost suspendate și oamenii au fost încurajați să muncească de acasă, să păstreze distanța unii de alții și să adopte măsurile de igienă cunoscute.

Unele mari evenimente au fost anulate, însă altele, au fost autorizate. Astfel, la festivalul de rock „Viva Latino”, de la Ciudad de Mexico, din 14 și 15 martie, au participat câte 70.000 de oameni în fiecare zi. Printre vedetele care au urcat pe scenă s-au numărat și cei de la Guns N’ Roses.

Mexicul nu dispune decât de paturi la urgență și 1500 de locuri la terapie intensivă, pentru o populație de 125 de milioane.

Cu toate acestea, autoritățile abordează o atitudine calmă în timpul sesiunilor de informare zilnice privind evoluția epidemiei.

Gurile rele afirmă că sunt influențate de atitudinea degajată a președintelui, pe care se tem să nu-i irite.