Cea mai mare piață din Sud-Estul Europei e pustiită de virusul chinezesc
- Mihnea-Petru Parvu
- 17 martie 2020, 06:27
Piața Obor s-a golit de cumpărători. Vânzările la verdețuri, fructe și legume proaspete au scăzut sub jumătate. Iar la celebrii „mititei de Obor”, chiar cu 70 %
Cum o iei pe lângă blocul Bucur-Obor, către piața omonimă, constați că fluxul oamenilor care circulă pe acolo s-a subțiat dramatic. Nici măcar vânzătorii de țigări de contrabandă și alte mărunțișuri nu te mai agață. Mai departe, pe alea dintre tarabele de la intrarea către Hala nouă, cu cea veche pe mâna dreaptă, deverul pentru o amiază de luni e teribil de sărac.
În interiorul Halei, tanti Florica, o zarzavagioacă de 64 de ani din Sinești, județul Dâmbovița, care vinde mai mult verdețuri, se cam plictisește: „Io de 30 de ani sunt aici. E lume puțănă că e și luni, da’ s-a mai și nimerit cu starea asta de urgență”. E panicată de fakenews-ul care a circulat pe le televiziuni cum că Bucreștiul se va „închide”: „Cum naiba să facă asta? Au înebunit de tot?”.
Se vede cu ochiul liber că-s mai mulți comercianți decât cumpărători. Care-s în marea lor majoritate vârstnici și refractari la orice fel de comunicare. Cosmina Ene, marketing-managerul celei mai mari piețe din România nu e nici ea sigură dacă piața va rămâne sau nu funcțională: „Așteptăm decizia ISU care urmează să vină”. Dar precizează că duminică, după ce s-a închis piața s-a făcut o dezinfecție, la sânge, prin toată piața.
Toată lumea e încordată, tensionată. Și tarabagiii și clienții. Dar abia zărești foarte puține măști pe figură și mănui de protecție și la unii și la alții. Iar de mănuși chirurgicale nci anu se prea putea pune vorba. Ofinina Colea, din Culești, Teleorman,zice că oamenii i se par mai panicați: „Nu toți, da’ majoritatea. Vînzarea a crescut, dar dar la ceapă, cartofi, fasole uscată și usturoi. Da’ azi a mers foarte slab...”.