Plata la „aparat”, online, te scutește de coadă și nervi și te poate salva de Coronavirus
- Mihnea-Petru Parvu
- 16 martie 2020, 12:08
Direcția de taxe și impozite locale – DITL – Sector 5 a declanșat o mini-revoluție digitală la achitarea dărilor către stat
Primele trei luni din an sunt cele mai aglomerate din viața unui DITL, acronimul unei Direcție de Taxe și Impozite Locale. Nu face excepție de la regulă nici DITL-ul Sectorului 5 din Capitală. Asta pentru că acum e perioada de bonificație pentru plata taxelor si impozitelor. Și e important pentru că a apărut apărut în peisaj și celebrul Coronavirus COVID-19 care a iscat și o mini-revoluție. Aglomerație, nervi și adrenalină.
„Având în vedere profilul contribuabilului din sectorul 5, cea mai mare provocare este să pornești o revoluție digitală și să schimbi mentalitatea împământenită de generații. Relația antagonică de «dragoste-ură» între contribuabil și funcționarul public de la ghișeu este încă vie și se manifestează variat. Deși toată lumea vrea «o țară ca afară», majoritatea cetățenilor acționează, încă, după principiul: «Să se schimbe pe ici, pe colo, dar nu prin părțile esențiale”, este franc și sincer Iulian Manea, Inspector Principal la DITL-ul Sectorului 5.
Avantajele plății la „aparat”
Inspectorul zice că lumea digitală în care trăim schimbă regulile jocului: „Am purces la un atac frontal și, în mijlocul aglomerației de la ghișee, m-am oferit voluntar să-i conving să folosească plata cu cash sau card la «aparat», așa cum spun oamenii terminalelor electronice. Propunerea mea a fost: „Nu trebuie să vii la sediul DITL să-ți plătești taxele, impozitele, locul de parcare, amenzi vechi, sau alte daravele. Poți să le plătești la orice supermarket, benzinărie sau magazin de proximitate de cartier, care afiseaza semnul «Centru de plăți un-doi». Sacrilegiu, stupoare și tot felul replici, mai mult sau mai puțin ortodoxe! Am insistat și m-am oferit să-i ghidez pas cu pas. Să le explic că informația pe care o văd pe ecranul «aparatului» este aceeași pe care o vede și funcționarul de la ghișeu pe computerul lui”, mai adaugă Iulian Manea.
O cafea pentru un dram de înțelegere
„Le-am mai spus oamenilor că bonificația de 10% este inclusă, de asemenea. Pentru a-i convinge, m-am oferit ofer să le cumpăr o cafea în timp ce-și platesc dările la stat, la magazinul Shop@go de lânga sediul DITL-ului nostru. Fără aglomerație, nervi, stres și fără frica că «aparatul» le fură banii și statul îi va pune să mai plătească încă o dată”, spune Iulian Manea, om cu o pregătire de excepție care a fost consilier la Ministerul Mediului, Director de țară la Pearson Central Europe, Sucursala București, Director general în divizia de relații externe la SC Avensa Consulting SRL, Director teritorial al diviziei Internaționale de proiecte software în cadrul SIVECO Romania SA, specialist în Administrație publică al Proiectului Băncii Mondiale: “Economia bazată pe cunoaștere”. A mai lucrat și pentru Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Se poate spune că e un om informat.