Raport devastator! Telefoanele judecătorilor, ascultate ilegal de DNA

Raport devastator! Telefoanele judecătorilor, ascultate ilegal de DNA

Un raport al Inspecției Judiciare, pentru anul 2019, arată faptul că procurorii DNA au încălcat grav Codul de Procedură Penală.

Procurorii DNA sunt acuzați că au dispus ascultarea telefoanelor unor judecători, iar ulterior nu le-a mai fost comunicat acestora faptul că au fost ascultați și că au fost vizați de măsurile de supraveghere tehnice dispuse împotriva lor. "În cadrul DNA a existat practica de a nu informa judecătorii supravegheați tehnic după încetarea măsurilor corespunzătoare a judecătorilor sau de amânare a informării”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

Codul de Procedură Penală prevede la articolul 145, că orice persoană supravegheată prin mandat de la judecător, trebuie să afle de acest lucru. ”După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privința sa. După momentul informării, persoana supravegheată are dreptul de a lua cunoștință, la cerere, de conținutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activitățile de supraveghere tehnică efectuate. De asemenea, procurorul trebuie să asigure, la cerere, ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică”, se arată în articolul 145.

Inspectorii de la Inspecția Judiciară mai scriu în raport că au descoperit o practică neunitară, de la o instanță, la alta, referitoare la faptul că judecătorul care a dispous măsurile tehnice, a fost și judecătorul care a preluat judecarea dosarului. ”De asemenea, s-a constatat existenţa unei practici neunitare, atât în cadrul unei instanţe, cât şi între instanţe diferite în soluţionarea aceleiaşi situaţii de fapt, precum este cazul judecătorului care, anterior modificărilor CPP a soluţionat o cerere de dispunere măsuri speciale de supraveghere, ulterior acestor modificări legislative fiind învestit cu actul de sesizare emis de DNA în acelaşi dosar de urmărire penală", au precizat inspectorii

Pentru a preîntâmpina asemenea situații, Inspecţia judiciară a propus ca dosarele cu măsuri de supraveghere tehnică să fie arhivate alături de dosarul de urmărire penală, pentru a fi asigurată reapartizarea aleatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News