Parlamentul European, închis din cauza Covid-19. Nu și pentru Greta

Parlamentul European, închis din cauza Covid-19. Nu și pentru Greta

Ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, Parlamentul European și-a închis porțile pentru vizitatori, turiști, grupuri de lobby, evenimente, seminarii. O excepție a fost făcută pentru activista Greta Thunberg.

Nimic pare să nu-i stea în cale activistei suedeze Greta Thunberg. Nici măcar regulile dintr-un parlament. În speță cel european.

Unde Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a invitat-o pe Greta să asiste la colegiul comisarilor, miercuri dimineață.

Și nu cu o ocazie oarecare pentru că, miercuri, cei 27 de comisari vor valida faimoasa „lege pentru climat”, piesa fundamentală a „pactului verde” a Ursulei von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Greta Thunberg, activistă în domeniul climei, va vizita Parlamentul miercuri pentru a discuta cu deputații europeni despre legislația UE în domeniu și obiectivele climatice”, a informat Parlamentul European.

La 17 ani, tânăra militantă beneficiază se vede treaba de un privilegiu excepțional. Reuniunea comisarilor este un loc de deliberare în principiu secret, în orice caz inaccesibil publicului larg.

Mai mult, Ioana d'Arc a ecologiștilor va fi invitată după amiază la lucrările comisiei de Mediu, scrie Le Point.

Or, această vizită contravine interdicției oficiale de intrare în incinta Parlamentului, dictată de președintele David Sassoli: nici un vizitator, grup de lobby, turist, invitat, asistent al vreunui eurodeputat nu au acces, ca măsură împotriva răspândirii coronavirusului.

„Aș dori să aud motivul excepției acordate cetățenei Greta Thunberg”, a întrebat parlamentarul portughez Nuno Melo, aparținând grupului PPE.

David Sassoli a anulat și toate reuniunile considerate neesențiale cum ar fi audieri în comisii, evenimente organizate de comisii sau de grupuri politice, sărbători sau manifestări culturale, etc.

El le-a transmis și deputaților italieni din regiunile contaminate să nu vină la Parlament.