Super Tuesday. Bernie Sanders, amenințarea socialistă

Super Tuesday. Bernie Sanders, amenințarea socialistă

Socialist periculos, marxist înveterat. Astfel îl categorisesc adversarii celui care conduce cursa democrată cu câteva ore înainte de alegerile zile de „Super Marți”.

Dar, în realitate, ce se știe de Bernie Sanders? Campionul stângii americane s-a născut într-o familie modestă din Brooklyn, în septembrie 1941.

La 28 august 1963, tânărul Sanders (21 de ani) a participat la marșul împotriva discriminărilor rasiale din Washington. La acea zi, 250.000 de persoane îl urmau pe Martin Luther King care a rostit celebrul „I Have a Dream”.

În timpul studiilor, la Chicago, Bernie Sanders a aderat la Partidul Socialist și a continuat să militeze pentru drepturile civice.

În anii 70 participă la războiul din Vietnam. În 1981 este ales primar în Burlington (Vermont).

Timp de 16 ani a fost singurul reprezentant al statului Vermont în Congres, înainte de a fi desemnat senator în 2006, scrie Euronews.

La 78 de ani, favoritul democraților are tinerii și unele minorități de partea sa. Dar, aripa centristă a partidului se teme că Sanders este prea „radical” pentru a-l învinge pe Trump, la toamnă.

În „Super Marțea” electorală, 14 state sunt chemate la vot de democrați pentru a-l alege pe rivalul lui Donald Trump. Ea marchează și intrarea în cursă a unui nou protagonist, miliardarul Michael Bloomberg.

Această zi „super” electorală, în timpul căreia 14 state sunt invitate să voteze pentru a alege rivalul lui Donald Trump în noiembrie, marchează și intrarea în funcționarea unui nou protagonist: miliardarul Michael Bloomberg, care a renunțat la primele patru buletinele de vot din cauza candidaturilor întârziate.

Anul acesta, partidul democrat a nominalizat în cele 50 de state 1.979 de delegați “angajați”, foști membri ai congresului federal sau local, politicieni locali, foști primari sau magistrați, toți oameni cu experiență politică, scrie tribuna.u.s.

Acel candidat care va acumula 1.991 de delegați angajați, sau mai mulți, va deveni candidatul oficial al partidului pentru alegerile prezidențiale generale.

De Super Tuesday vor fi în joc 1.344 de delegați din 14 state.

Între acestea sunt California cu 415 delegați, Texas cu 228, Carolina de Nord cu 110 și Virginia cu 99.

Delegații deja distribuiți plus cei din ziua de super-marți vor totaliza 38% din totalul de delegați, astfel că rezultatul alegerilor din 3 martie va avea o foarte mare influență asupra restului campaniei electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News