Ironie post-Brexit. Ce țară UE fabrică pașaportul britanic

Ironie post-Brexit. Ce țară UE fabrică pașaportul britanic

A fost una din luptele partizanilor Brexit. După amar de ani sub culoarea „bordeaux européen”, pașapoartele britanice își redobândesc culoarea albastră. Însă „independența” este tot made in EU.

„Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restabili identitatea națională și de a ne trasa un nou drum în lume”, a precizat într-un comunicat ministrul britanic de Interne, Priti Patel.

„Revenind la designul emblematic (...) pașaportul britanic va fi din nou legat de identitatea noastră națională și abia aștept să călătoresc cu el”, a adăugat Patel, citată de Le Monde.

Noul pașaport va fi de asemenea mai „verde”, a precizat ministrul, amprenta de carbon legată de producerea sa fiind redusă la zero. Este și mai sigur, grație utilizării tehnologiilor inovante.

Însă partizanii Brexit au primit o lovitură: grupul francez Gemalto a primit contractul (11 ani) pentru realizarea noilor pașapoarte, în valoare de 260 de milioane de lire sterline (311 milioane de euro), în defavoarea concurentului britanic De La Rue (care a informat că a trebuit să-și licențieze 170 de salariați).

În plus, noul pașaport va fi fabricat într-o țară din Uniunea Europeană, Polonia, unde Gemalto are o uzină la Tczew.

Ceea ce a declanșat o serie de ironii pe rețelele de socializare: noua identitate britanică este imprimată de „instalatorul polonez” și concepută în Franța rivală.

Ne puteți urmări și pe Google News