Detalii neștiute despre masca de protecție. Greșelile pe care le fac toți românii

Detalii neștiute despre masca de protecție. Greșelile pe care le fac toți românii

Managerul Institutului Matei Balș, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, a vorbit deschis despre eficiența măștilor de protecție.

"Noi avem un nas, o gură și avem și ochi. Pe la nivelul nasului, respectiv nivelul gurii, pot să pătrundă germenii fără niciun fel de problemă. Cel de Sus însă a fost binevoitor cu noi și ne-a tapetat cu niște germeni - de sus și până jos și pe dinăuntru. Ca să vă dau un exemplu, numai la nivelul trubului digestiv avem peste 500 de specii bacteriene care ne protejează. Unele dintre ele ne fac vitamine pe care nu le putem face noi, fiecare cu ce poate. Acestea sunt bacterii comensale, ne protejează.

În condițiile în care vorbim noi acum, infecții virale, avem tendința să luăm antibiotice, una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face. În loc să ne spălăm cu apă și săpun pe față, să ne învățăm să nu mai ducem mâna la față și să nu mai băgăm degetele în nas, noi ajungem să luăm antibiotice.

Masca, da, protejează într-o oarecare măsură, dar masca are și ea o perioadă de utilizare - dacă o folosiți peste o oră și jumătate - două, nu mai faceți nimic, pentru că proprii dvs. germeni găsesc, împreună cu alții de vizavi, să facă un joint-venture.

Problema este cât o folosim și ce facem cu ea după ce am folosit-o. În momentul în care v-ați luat masca de pe figură următorul pas este să vă spălați pe mâini, pentru că ce ați luat de pe mască se găsește pe palma dvs.", a spus Dr. Streinu Cercel, într-o conferință de presă.