Orban a bătut cu pumnul în masă la Munchen. România vrea în Schengen și anularea MCV!

Orban a bătut cu pumnul în masă la Munchen. România vrea în Schengen și anularea MCV!

Premierul României a vorbit în cadrul panelului „Eurovision Contest: A Europe That Protects”, ținut la Munchen, despre iliberalism și democrație.

Ludovic Orban a reafirmat faptul că România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că rămâne un actor european în procesul decizional.

Conferința de Securitate de la München i-a prilejuit lui Orban ocazia să pledeze pentru cauza României, care este pregătită să adere la Spațiul Schengen, Totodată, Orban a arătat că într-o Uniune care protejează europenii trebuie „să își apere granițele”, dar nu să creeze „granițe în interior”.

„România este o țară care protejează o frontieră mare a Uniunii Europene. Mesajul nostru este foarte clar: respectăm valorile, principiile și prezența importantă a fiecărui țări în procesul decizional! Suntem gata să fim integrați în spațiul Schengen. Respectăm toate criteriile tehnice. România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european. În ce privește corupția, obiectivul nostru principal este să punem capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare. Suntem complet devotați să respectăm articolul 2 din Tratatul UE privind statul de drept”, a spus premierul, citat de caleaeuropeana.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind despre valori, Ludovic Orban a spus că țările membre ale UE și instituțiile europene trebuie să apere „drepturile individuale, libertatea cetățenilor în toată Europa, chiar și în țările unde aceasta poate fi afectate”:   „Nu îmi pot imagina o democrație iliberală. În opinia mea, unde avem iliberalism, nu avem democrație”.

La dezbateri au mai fost prezenți președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, premierul Croației, Andrej Plenković, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, președintele Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock și prim-ministrul landului german North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.