Cum a ajuns guvernatorul BNR un viticultor de succes. Lecția lui Isărescu pentru fermieri
- Magda Spiridon
- 6 februarie 2020, 15:45
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în ţară. În acest context, Isărescu le-a povestit fermierilor cum a ajuns el un viticultor de succes.
"Această activitate are, în opinia mea, un mare potenţial de dezvoltare. În calitatea mea de guvernator al Băncii Naţionale a României, instituţie responsabilă de elaborarea balanţei de plăţi, analizând împreună cu colegii din Consiliul de Administraţie datele din balanţa comercială, sunt la curent cu evoluţia contribuţiei agriculturii, implicit a fermierilor, la tabloul economic şi am văzut progresele, mai ales din ultimul deceniu.
Sunt, desigur, edificat şi în privinţa provocărilor, pe care cu siguranţă le veţi aborda aici, între altele cele care trebuie să ducă la echilibrarea balanţei bunurilor produse în ţară şi ale celor importate, pentru a valorifica avantajele naturale şi de experienţă din activitatea agricolă.
România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în ţară, fapt care arată că potenţialul nu este încă valorificat pe deplin", a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, într-un mesaj transmis în calitate de guvernator dar şi de viticultor, la Conferinţa Anuală a Clubului Fermierilor Români, eveniment desfăşurat joi la Palatul Parlamentului. Mesajul a fost citit de economistul şef al BNR, Valentin Lazea
El a susţinut că o afacere economică bazată pe producţie constituie cea mai delicată alegere pentru oricine, însă afacerile din agricultură sunt nu doar cele mai complicate, ci şi cele care dau cele mai mari satisfacţii.
"Ştiu, la fel ca dumneavoastră, că o afacere economică bazată pe producţie constituie cea mai delicată alegere pentru oricine. Aş zice că, totuşi, afacerile din agricultură sunt nu doar cele mai complicate, ci şi cele care dau cele mai mari satisfacţii, nu neapărat financiare, au valoare prin tradiţie, sunt certificate, dar şi invalidate rapid, de către consumatori. Activitatea fermierilor conţine deopotrivă avantajul şi dezavantajul percepţiei directe a omului, care are pe masă produsele agricole, iar dumneavoastră, fermierii, ca oameni între oameni, împărtăşiţi aşteptările societăţii, puneţi mult suflet în faptele de zi cu zi. Pentru aceasta vă felicit şi vă îndemn să continuaţi să vă dezvoltaţi afacerile", a spus Isărescu în mesajul său.