Ce urmează pentru Guvern. Începe ședința de votare a moțiunii de cenzură

Ce urmează pentru Guvern. Începe ședința de votare a moțiunii de cenzură

În câteva ore de acum încolo se poate decide viitorul politic al României pentru următorii patru ani, având în vedere scenariile posibile după votul pe moțiunea de cenzură. Ședința în care va fi decisă soarta guvernului a început deja, iar decizia va fi luată în câteva ore, dar situația nu va fi rezolvată prea curând.

Dacă moțiunea va trece, ceea ce potrivit ultimelor calcule, dar și având în vedere zecile de ordonanțe date marți seara de Cabinetul Orban, este foarte probabil, actualii miniștri vor rămâne o vreme la Palatul Victoria ca interimari. Vor avea o putere redusă, dar ar putea rămâne suficient pentru a organiza alegerile locale.

BREAKING NEWS. Raed Arafat – Vela îl tot evaluează, PSD îl vrea premier

UPDATE. Anticipate sau moțiune? Ponta a ales! Cu cine se împacă fostul premier PSD

Dan Andronic: Guvern interimar până la alegerile la termen. Pariul riscant al lui Iohannis

Mai mult, una dintre speculațiile de ieri contura un scenariu în care președintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe Ludovic Orban pentru formarea viitoarei echipe executive, pentru a forța organizarea de alegeri anticipate. În acest caz, majoritatea condusă de PSD - dacă se va dovedi că există - va fi pusă în situația de a învesti același guvern sau de a îndeplini cerințele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri legislative anticipate.

Culisele moțiunii

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, ca urmare a angajării răspunderii pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, va fi dezbătută de Parlament miercuri de la 12,00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intitulată „Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti” şi semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, moțiunea a fost prezentată luni în plenul Parlamentului.

Moțiunea de cenzură trece! Scenariul unei Românii în haos controlat

Conform deciziei Birourilor Permanente reunite, Guvernul va avea 60 de minute la dispoziție, la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, iar grupurile parlamentare va avea alocat timpul maxim corespunzător numărului de membri, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

Astfel timpul total maxim afectat pentru dezbateri, alocat pe grupuri este următorul: pentru PSD - 34 de minute, pentru PNL - 18 minute, USR - 7 minute, Pro Europa - 4 minute, UDMR - 5 minute, PMP - 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale - 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi - 6 minute.

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR - 30.

Cine votează pentru

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat convins că PSD și aliații săi vor reuși să dărâme Guvernul Orban.

„Sunt suficiente voturi, asta înseamnă că avem mai mult de 233. Este posibil să mă văd cu domnul Ponta în această seară, dar și cu alți lideri. M-am văzut și cu domnul Grindeanu, au fost discuții normale, ca între vechi colegi”, a precizat Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, deși se declară încrezător că Guvernul va rămâne în funcție, premierul Ludovic Orban a pregătit în ședința de marți mai multe proiecte de OUG, care să fie adoptate, ca și cum ar fi ultima reuniune a actualului Cabinet.