Sindicatul Promedica cere demisia ministrului Sănătății

Sindicatul Promedica cere demisia ministrului Sănătății

După ce presa a dezvăluit că ministrul Sănătății, Victor Costache, este plătit de o clinică privată și că ia decizii care favorizează finanțarea spitalelor private, sindicatul Promedica îi solicită acestuia demisia.

Ministrul Sănătății, Victor Costache,  a afirmat joi că operațiile pe care le face la spitalul Polisano din Sibiu sunt pro bono, dar în lipsa unui contract de muncă, nu ar fi putut opera legal. De asemenea, a modificat "din pix" cerinţele legale pentru introducerea în Programul pentru Pacienţi cu Infarct, astfel încât spitalul privat din Sibiu unde operează să se poată califica.

Vineri, 31 ianuarie, sindicatul Promedica îi solicită ministrului Sănătății demisia, „pentru că încalcă contractul cu cetățenii și jurământul depus”.

„Ne interesează oamenii, nu cifrele marilor operatori privați din sănătate. Transferul a zeci de milioane de euro de la stat la privat trebuie să fie însoțit, în mod obligatoriu, și de norme de protecție pentru angajații din sistemul privat. O dată cu aceste modificări, tot mai mulți medici vor alege să lucreze în privat. Vorbim în definitiv de oameni care vor lucra în privat pe bani publici și care trebuie să fie protejați la locul de muncă”, se arată în cererea de demisie publicată de sindicatul Promedica pe sindicatulpromedica.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce primește, în schimb, sistemul de sănătate de la ministrul Victor Costache în acest moment? O ignorare a nevoilor reale ale populației și corpului medical un joc incorect și nedemn, ce pare să fie făcut în favoarea giganților privați din sănătate. Prin acțiunile întreprinse până acum, ministrul sănătății a arătat loialitate mai mult sistemului privat de sănătate, din care provine și unde lucrează în continuare”, se arată în același document.

Sindicaliștii îi reamintesc ministrului Victor Costache că „că în 2018, 500.000 de cetățeni români nu au accesat sistemul de sănătate, nici public, nici privat pentru că le era inaccesibil. Ce facem cu acești oameni care fac parte tot din România?! Inițiativa de transferare a banilor din sistemul de sănătate public, către privat prin modificarea alineatului 52c) este o măsură cu consecințe extrem de grave asupra accesului populației la servicii medicale, dar și asupra spitalelor publice de la care se iau bani pentru a fi transferați furnizorilor din sistemul privat. Este nevoie de dialog social. Nu se poate ca o astfel de modificare să nu fie dezbătută, deși ea poate să afecteze aproape toți pacienții români.”

 

Ministrul își „favorizează angajatorul, încălcând contractul cu cetățenii”

De asemenea, „sindicatul Promedica susține că Trecerea unor programe de sănătate, așa cum este cel al pacientului critic, unde decontarea se face integral de către CNAS, către unitățile private va duce la ajungerea în situație de colaps în unele spitale de stat și chiar la închiderea lor.

Un lucru care a trecut mai puțin observat este posibilitatea spitalelor private de a accesa AP (Acțiune Prioritară), ceea ce înseamnă că serviciile de Terapie Intensivă din spitalele de urgență vor avea mai puțini bani, fiindcă o parte din ei o să fie dirijați către privat. În plus, asistența de urgență, care se adresează majorității populație, va avea de suferit.

Presa a dovedit cu documente faptul că Victor Costache a intrat în documentul Google Docs intitulat ”Ordin 449 din 2015 (1)” unde a modificat un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA), astfel încât spitalul privat cu care are contract (Polisano) să se încadreze în a primi bani pe program.”

„Rezidenții vor lucra în privat, dar plătiți de stat”

Promedica susține și că o altă măsură luată mai mult în beneficial furnizorilor privați de sănătate este cea care permite pregătirea rezidenților și în sistemul privat: „Din luna februarie rezidenții care vor lucra în privat vor fi plătiți cu bani de la stat și aici nu vorbim de un rezident la o clinică, ci de mai mulți. Este o un ajutor mare dat unităților private, având în vedere că nici o firmă din România, din oricare alt domeniu, nu beneficiază de un astfel de avantaj.”