Cât de repede va trece România la moneda euro. Ne bat bulgarii iarăși?!

Cât de repede va trece România la moneda euro. Ne bat bulgarii iarăși?!

După ce Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023, Florin Cîțu este de părere că varianta ambițioasă pentru adoptarea monedei euro în România, este 2024.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat recent că Bulgaria poate adopta moneda euro în anul 2023, după ce va intra în mecanismul ERM-2, ce precede intrarea în zona euro, până la sfârșitul lunii aprilie. Georgieva, care este de origine bulgară, a mai declarat că Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, vede foarte pozitiv demersul Bulgariei. Mai mult, Georgieva e de părere că intrarea Bulgariei în zona euro va fi cu siguranță benefică pentru țară, va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.

Cu toate că este unul dintre cele mai corupte și sărace state membre ale UE, Bulgaria îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse.

În contextul acestei declarații, Ministrul Finanțelor Publice din România consideră că situația României este diferită de cea a Bulgariei. Cîțu spune că abia după aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2022, se pot începe discuțiile de trecere la euro. În acest sens, varianta ambițioasă de realizare a acestui proiect este anul 2024.