Noii miniștri înjugați de Putin care trebuie să scoată căruța Rusiei din glod

Noii miniștri înjugați de Putin care trebuie să scoată căruța Rusiei din glod

După ce Vladimir Putin a anunțat modificări constituționale, pentru a se menține la putere după 2024, el a operat și schimbări în aparatul guvernamental.

Liderul de la Kremlin a aprobat compomența noului guvern, care îl are în frunte pe prim-ministrul Mihail Mișustin, fost șef al Fiscului.

Principala schimbare la nivelul excutivului a fost organizarea ministerelor economice sub conducerea lui Andrei Belousov, fost consilier al lui Putin.

În noile condiții, Anton Siluanov rămâne ministru al Finanțelor, dar își pierde rangul de vicepremier, care îi revine lui Belousov.

În perspectiva alegerilor parlamentare din 2021, Siluanov va trebui să lase deoparte strictețea și austeritatea financiară care a dus la prăbușirea popularității guvernului în ultima vreme.

Ministerul Economiei i-a fost încredințat lui Mihail Reșetnikov, fost adjunct de guvernator regional, care îl înlocuiește pe Maxim Oreșkin.

Doi miniștri din domeniul economiei își păstrează scaunele: Denis Manturov, la Industrie și Comerț, și Aleksandr Novak, la Energie. Ambii fac parte din cercul de putere cel mai apropiat de Vladimir Putin.

Schimbările guvernamentale nu i-au afectat nici pe alți trei fideli ai liderului de la Kremlin: Serghei Lavrov, la Externe, Serghei Șoigu, la Apărare și Vladimir Kolokolțev la Interne.

La cererea expresă a noului premier, a fost inclus printre vicepremieri și prietenul său, Marat Kusnulin. Necunoscut marelui public, acest adjunct al primarului Moscovei a coordonat impresionanta dezvoltare urbană ca capitalei ruse, în special rapida modernizare a transporturilor publice.

Marea prioritate a lui Vladimir Putin în perspectiva viitoarelor alegeri va fi economia Rusiei, veșnic amenințată de stagnare. În ultimii cinci ani, puterea de cumpărare a scăzut constant, ceea ce a provocat mari nenulțumiri sociale.

Relansarea economică este văzută ca posibilă doar prin relansarea marilor „proiecte naționale”, susține Kremlinul. Ambițiosul program în valoare de 375 de miliarde de euro, programat să se desfășoare până în 2024 (anul în care se încheie mandatul prezidențial al lui Putin), în douăsprezece sectoare, de la Sănătate la Transporturi, bate pasul pe loc. Cauzele sunt cele tradiționale, moștenite din vremea Rusiei țariste și a Uniunii Sovietice: birocrația și corupția.

Noul premier Mihail Mișustin, care l-a înlocuit pe comodul Dmitri Medvedev, a promis „schimbări reale” și s-a angajat să îmbunătățească mediul de afaceri. Un angajament hazardat, într-o țară în care investițiile private sunt anemice iar justiția este direct depedentă de interesele puterii.

Ne puteți urmări și pe Google News