Rusia pusă la zid! Deținut politic celebru, sentință răsunătoare la CEDO

Rusia pusă la zid! Deținut politic celebru, sentință răsunătoare la CEDO

Federația Rusă a fost condamnată la CEDO în cazul deținutului politic Ilie Cazac. În 2010, tânărul de 25 de ani, angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din Tighina, a fost răpit de miliția din Transnistria fiind acuzată de înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova. Un an mai târziu, în cadrul unui proces lipsit de drepturi elementare, tânărul a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Decizie istorică a CEDO împotriva Rusiei, în cazul deținutului politic Ilie Cazac, condamnat de regimul de la Tiraspol, în 2011.

Radio România Actualități transmite că Federaţia Rusă a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului într-o nouă cauză privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În urmă cu aproape 10 ani, Ilie Cazac, un angajat al Fiscului din municipiul Tighina a fost reținut și, apoi, condamnat ula 14 ani de închisoare pentru „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

CEDO a decis că Federația Rusă este vinovată în dosarul Ilie Cazac și Stela Surchicean împotriva Moldovei și Rusiei. Prin această hotărâre, CEDO a stabilit că Federația Rusă este vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Asociaţia PromoLex, care l-a reprezentat pe reclamant la CEDO, a precizat că în 2010 Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din Municipiul Tighina. Atunci, mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean, a anunțat că fiul său fusese răpit de miliția transnistreană.

Tânărul a fost reținut în localitatea Varnița, din apropiere de Tighina, fiind acuzată de înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova.

Pe 9 februarie 2011, în urma unui proces închis, lipsit de drepturi elementare, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare, dar a fost eliberat în octombrie același an, fiind grațiat de către liderul regiunii separatiste, după mai multe eforturi ale unor organizații internaționale.

CEDO a obligat Rusia să îi achite reclamantului 42.000 de euro cu titlu de prejudicii morale și 4.000 de euro costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Potrivit Asociației PromoLex, din 2004 și până în 2019, în cauzele privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, Federația Rusă a fost condamnată la plata a peste cinci milioane de euro în calitate de prejudicii, dar a achitat doar o mică parte din această sumă, la începutul acestei perioade.