Întors de la Bruxelles, Ludovic Orban a tranșat problema pensiilor și a alegerilor anticipate: ”Titluri groaznice”

Întors de la Bruxelles, Ludovic Orban a tranșat problema pensiilor și a alegerilor anticipate: ”Titluri groaznice”

Imediat după întoarcerea de la Bruxelles, premierul Ludovic Orban a anunțat că s-a format o echipă de discuţii care va explora, împreună cu partenerii politici, posibilitatea organizării alegerilor anticipate şi când vor fi întrunite condiţiile, vor fi demarate procedurile în acest sens.

”Potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie să respingă două guverne, într-o perioadă de minimum 60 zile, pentru ca preşedintele să poată dizolva Legislativul şi că este nevoie de un număr de parlamentari apropiat de 50% care să se asocieze acestui obiectiv. Ca atare, noi am format o echipă de discuţii, cu care explorăm această posibilitate, cu partenerii politici, încercând să determinăm crearea unei astfel de grupări care să poată să deţină un număr de parlamentari suficient, astfel încât să garanteze respingerea a două guverne. Dacă vor exista aceste condiţii, noi vom demara procedura de anticipate.

În rest, vă aduceţi aminte că şi negocierile pentru moţiunea de cenzură nu le-am purtat să anunţ, să bat toba, că mă întâlnesc cu x, cu y. Negocierile sunt nişte negocieri care, de multe ori, presupun, cum să zic, abordări extrem de delicate, pe care nu poţi să le faci, să pui pe masă o strategie sau să dezvolţi o strategie prin planul de negociere, astfel încât să ştie adversarul ce vrei tu să faci. Este clar că vom duce aceste discuţii, când se vor întruni condiţiile, din punctul nostru de vedere, vom demara procedura", a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

PNL, a mai spus Orban, susţine organizarea alegerilor anticipate, pentru că la ora actuală Parlamentul nu mai este oglinda fidelă a opţiunilor populaţiei.

”Trebuie făcută o analiză serioasă”

Cât despre pensii, Orban a declarat că nu toate declaraţiile făcute în spaţiul public cu privire la acest subiect se transformă în decizii: ”Trebuie făcută o analiză serioasă de impact şi mai ales o analiză a evoluţiei sistemului de pensii din România, nu pe cinci ani de zile, ci pe 20 - 30 de ani de acum înainte. Pentru că sunt foarte multe analize care au fost făcute, care, e adevărat, nu au fost făcute de entităţi publice, au fost făcute în special în mediul privat, care relevă perspective nu tocmai optimiste privind sustenabilitatea sistemului de pensii din România".

Orban a precizat că, deocamdată, nu a fost luată o decizie referitoare la eventuale modificări care să vizeze sistemul de pensii: "Chiar am citit nişte titluri groaznice care spuneau că PNL vrea creşterea vârstei de pensionare şi apoi în conţinutul ştirii se vedea clar că asta este o chestiune opţională, în perspectiva noastră. Încă nu am decis cum o vom legifera".

Ne puteți urmări și pe Google News