Americanii de la ExxonMobil, somați dur de un ministru român

Americanii de la ExxonMobil, somați dur de un ministru român

Anunțata retragere a americanilor de la ExxonMobil, din asocierea cu OMW Petrom, care ar fi trebuit să se ocupe de exploatarea unui zăcământ uriaș de gaze naturale din Marea Neagră, l-a făcut pe ministrul Economiei să reacționeze.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, le atrage americanilor atenția să respecte legislația în vigoare. De fapt, frica cea mai mare a guvernanților români, sunt rușii, care ar putea intra în afacere, în locul ExxonMobil, în spatele unui intermediar.

Ministrul Popescu a scris pe facebook, că americanii ar trebui să facă un transfer de licență, și că și-ar dori ca Romgaz să intre în afacere.

“Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență. De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul.

ExxonMobil a anunțat că în perioada imediat următoare va vinde mai multe concesiuni din Europa,Asia și Africa,e stimate la 25 miliarde de dolari. În Marea Neagră, ExxonMobil deține 50 la sută din societatea care ar urma să exploateze zăcământul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră.

Reuters susține că cei de la ExxonMobil s-ar mulțumi cu suma de 250 de milioane de dolari, în condițiile în care până acum a finanțat activitățile de prospectare cu peste 750 de milioane de dolari. Oficial, doar trei companii au solicitat acces la datele din subsolul Mării Negre pentru o potențială tranzacție: Romgaz și două companii străine, una dintre acestea fiind controlată de Federația Rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News