Ce căutau spionii ruși la Barcelona, înainte de Referendumul de Secesiune?

Ce căutau spionii ruși la Barcelona, înainte de Referendumul de Secesiune?

Cel puțin trei ofițeri GRU au călătorit la Barcelona, în perioada noiembrie 2016 -decembrie 2017. Unul dintre ei a coordonat otrăvirea cu Noviciok a lui Serghei Skripal.

Numele lor sunt Denis Sergheiev (foto), Alexei Kalinin și Mihail Oprișko. Toți aparțin grupului de elită din serviciul de spionaj militar rus GRU, numit Unitatea 29155 și activitatea lor este acum analizată de Curtea Supremă a Spaniei, Audiencia Nacional.

Potrivit unei investigații realizate de El Pais împreună cu site-ul Bellingcat, primul care a călătorit la Barcelona a fost Denis Sergheiev. Pe 5 noiembrie 2015, el a călătorit cu o cursă aeriană directă Moscova – Barcelona, sub numele fals de Serghei Fedotov. A revenit în capitala rusă șase zile mai târziu, pe 11 noiembrie, nu din Catalonia, ci din Elveția, mai exact Geneva. Nu se cunoaște deocamdată cât a stat la Barcelona.

Sergheiev, care este general GRU, a revenit în Spania după 11 luni, pe 29 septembrie 2017, așadar cu numai două zile înainte de 1 octombrie, dată la care a avut loc rerefendumul ilegal privind independența Cataloniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în cea de-a doua călătorie, Sergheiev a folosit tot numele fals de Fedotov. Și de această dată, s-a întors în Rusia prin Elveția.

Potrivit informațiilor strânse de Bellingcat în legătură cu poziția GPS a telefonului acestuia, Sergheiev a petrecut în capitala catalană doar 19 ore. A plecat cu trenul spre Geneva, via Lyon.

Bellingcat este un site de investigații creat în 2014, care folosește tehnici de verificare a datelor și platforme de informații cu surse publice, precum Facebook și Google Earth.