Miniștrii Guvernului Orban, amenințați cu moartea! „În fiecare zi, tot felul de mesaje...”
- Laurențiu Teodorescu
- 14 decembrie 2019, 23:01
Abia numiți în funcții și deja și-au făcut o mulțime de dușmani.
Este vorba despre miniștrii Cabinetului Orban, care au ajuns să fie amenințați cu moartea! Dezvăluirea îi aparține ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, și a fost făcută într-o conferință de presă.
Întrebat dacă primește amenințări, ministrul Costel Alexe, liderul PNL Iași, a confirmat: „Spre deosebire de alţi colegi din guvern, nu am primit încă ameninţări cu moartea, dar primesc în fiecare zi tot felul de mesaje, că nu e bună direcţia în care merge Ministerul şi că vrem să scoatem la suprafaţă tot ce înseamnă trasabilitatea lemnului în România”.
Potrivit ministrului Alexe, fenomenul defrişărilor ilegale în România nu poate fi stopat cu una, cu două. Totuși, se au în vedere o serie de măsuri care vor stopa acest flagel, promite ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Cu siguranţă, la momentul la care vorbim se fac defrişări. Nu aveau cum să fie stopate într-o lună de zile. Dacă aţi observat, la nivel naţional, cred că administratorii fondurilor private, tot felul de entităţi din astea juridice ale marilor procesatori, aproape că mă atacă zilnic, dar zilnic, pentru că nu le convine să operaţionalizăm cât mai repede programul SUMAL (n.r. – un program prin care se monitorizează toată masa lemnoasă din România aprobată spre exploatare), tergiversat de trei ani. Ne-am propus, împreună cu STS, să îi dăm drumul în luna aprilie sau în mai. Din acel moment, orice cantitate de lemn din păduri până la operatorul primar va fi supravegheată. Şi avem în curs pentru acest an o procedură prin care să nu mai fim singura ţară din Europa care îşi vinde lemnul pe picior, ci el trebuie să fie vândut în rampă şi fasonat”, a promis ministrul Alexe, preluat de Agerpres.
Printre problemele sesizate în sistem, Costel Alexe a arătat că în ultimii ani au fost blocate bazele de date care conţin informaţii din domeniul silvic şi localizările prin satelit: „Imaginaţi-vă că în trei ani de guvernare social-democrată SUMAL-ul a fost blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinanţat, au scos hărţile prin satelit care dădeau alerta privind tăierile, pe baza cărora Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale tăierile. Inspectorul pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu de cercetare în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România, iar în 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a Gărzilor forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că, dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn, aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveau Gărzile forestiere!”.