Bihor. La un pas de tragedie. Ce-au pățit angajații unei ferme de pui

Bihor. La un pas de tragedie. Ce-au pățit angajații unei ferme de pui

Angajații unei ferme de pui din Bihor au fost intoxicați cu monoxid de carbon, ca urmare a neventilării halelor de creștere.

Pompierii de la ISU Crișana și paramedicii de la SMURD Bihor au fost solicitați să intervină de urgență la o fermă de pui din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor, la o fermă de pui, unde șapte persoane au fost intoxicate cu dioxid de carbon.

La fața locului angajații ISU Crișana au găsit mai multe persoane, toate angajate la ferma de pui, care acuzau dureri de cap, stări de amețeală și de greață. ”Celor opt victime le-a fost administrat oxigen şi li s-au acordat toate îngrijirile care se impuneau, şapte dintre cele opt femei cu vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea", se arată într-un comunicat oficial.

La fața locului a fost trimis și un echipaj CBRN, care are rolul de a depista substanțele periculoase. ”S-a detectat prezenţa monoxidului de carbon acumulat din cauza faptului că halele din interiorul acesteia, dotate cu un sistem de încălzire pe gaz, nu au fost ventilate corespunzător. După ventilarea spaţiilor, nu s-a mai detectat prezenţa monoxidului de carbon", a mai precizat reprezentanta ISU Crişana.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii susțin că spațiul cu pricina nu a fost ventilat corespunzător, fapt ce a dus la o creștere a nivelului de dioxid de carbon.

Pompierii atrag atenția asupra pericolului din sezonul rece, reprezentat de intoxicațiile cu monoxid de carbon. ”Este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol, etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz. Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Asfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces”, informează ISU Crișana.