Mutare de ultimă oră în cazul „Blocul morții” de la Timișoara. MApN intervine în forță

Mutare de ultimă oră în cazul „Blocul morții” de la Timișoara. MApN intervine în forță

Joi dimineața ajunge la Timișoara o echipă a Ministerului Apărării Naţionale care va face verificări suplimentare în blocurile de garsoniere unde s-a efectuat dezinsecție cu pesticidul Delicia – Gastoxin, pe bază de fosfură de aluminiu.

UPDATE. Nu s-au identificat substanțe toxice în aer, dar pentru a scădea panica în rândul populației este chemată armata. Aceasta e explicația oferită de oficialii ISU Timiș în legătură cu faptul că, deși testele efectuate au evidențiat, cel puțin în cazul a două din cele trei blocui, că poluarea a dispărut, oamenilor evacuați nu li s-a permis încă accesul înapoi. Militarii vin cu aparatură specială să măsoare și ei gradul de toxicitate.

”Încă de la debutul acestei situații de urgență, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, s-a solicitat sprijinul structurilor ierarhic superioare. Astfel, din cursul acestei dimineți, o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale, va veni în sprijinul forțelor angrenate în gestionarea acestei situații și va efectua verificări suplimentare în locurile unde au fost identificate depășiri ale valorilor normale din aer. Această măsură complementară a fost adoptată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședința care a avut loc în data de 20 noiembrie, la ora 21:00, pentru siguranța și înlăturarea stării de panică generată în rândul locatarilor”, informează, joi dimineața, Elena Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș.

În urma rezultatelor obținute după aceste ultime verificări, se va efectua o acțiune de neutralizare, decontaminare. Aceasta constă în ”ventilarea spațiilor și spălarea cu apă și substanțe tensioactive”, mai arată sursa citată. După obținerea avizului Direcției de Sănătate Publică Timiș, locatarii vor putea reveni în locuințele lor.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Măsura a fost comunicată încă de noaptea trecută în Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Și are loc deși testele efectuate ieri de Direcția de Sănătate Publică Timiș, la cererea echipei de control din cadrul Ministerului Sănătății care a ajuns la Timișoara, au ieșit bune.

”Rezultatele prezentate de către DSP Timiș, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, în urma verificărilor efectuate nu indică prezența unor substanțe toxice în spațiile verificate”, a transmis ISU Timiș.

După cerificările suplimentare din această dimineață, de către o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în cursul dimineții zilei se va efectua o acțiune de neutralizare, decontaminare și igienizare a acestor spații, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea locatarilor. Este vorba doar de două blocuri însă, cele în care au fost afectate mai puține apartamente. ”La finalizarea acestor acțiuni se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocuri de locuințe de la adresele Miorița nr. 4 și Vaida Voievod nr.1”, au mai arătat cei de la ISU Timiș. Amintim că din aceste locații au foste avacuate 31 de persoane, care marți seara au fost lăsate să revină în imobil, ca apoi să fie evacuate din nou.

În mod suerpinzător, ISU Timiș susține că ”pe strada Miorița nr 8, se vor urma aceeași pași (n.r. – verificări și teste de toxicitate, neutralizare), doar că acolo fiind vorba de mai multe spații care au fost contaminate, s-a dispus ca proprietarul să contracteze o firmă specializată pentru decontaminare și igienizare, înainte de a permite accesul locatarilor”.

În prezent mai sunt internate 40 de persoane, dintre care 29 copii la spitalul Louis Țurcanu, 8 adulți la Spitalul Județean și 3 adulți la Spitalul Municipal. Starea persoanelor internate este general bună, momentan pacienții aflându-se sub supravegherea medicilor.

Amintim că în urma dezinsecției toxice efectuate de Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistrim Dera, un număr de 88 de persoane au fost intoxicate, începâmd de vineri, iar trei persoane au decedat.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a dispus un control amănunțit la companiile care comercializează fosfura de aluminiu. Substanța e supusă unui regim special, făcâd parte din clasa T+ apesticidelor, cu grad mare de periculozitate. Nu se vinde decât de companii autorizate special. Cumpărătorii trebuie să prezinte la achiziție  un aviz de la autoritatea fitosanitară și un altul de la serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Toxice al Poliției.

Ne puteți urmări și pe Google News