De ce moartea liderului ISIS nu va ucide organizația teroristă

De ce moartea liderului ISIS nu va ucide organizația teroristă

După anunțul morții lui Abu Bakr Al-Baghdadi, experții sunt sceptici cu privire la o victorie antitero totală

O victorie sau o simplă etapă? Duminică după-amiază, Donald Trump a anunțat în direct de la Casa Albă că Abu Bakr Al-Baghdadi a murit, în urma unei intervenții a armatei americane.

„Lumea este acum mult mai în siguranță”, a spus el în discursul său lung, povestind în detaliu cum liderul grupării Statului Islamic a „murit ca un câine”.

Cu toate acestea, pentru experți, ideea unui progres notoriu în lupta împotriva terorismului este de nuanțat.

Simbolic, este clar că moartea liderului, autoproclamat calif în 2014, este o lovitură pentru organizația teroristă.

"Este o lovitură pentru politica internă a lui Donald Trump și este sigur că va slăbi grupul Statului Islamic până la momentul în care fostul lider va fi înlocuit. În special celulele adormite ale jihadiștilor așteaptă ordine ", a explicat, pentru 20 Minutes, Amélie M. Chelly, cercetătoare specializată în islamul ideologic și autoare a cărții „En attendant le paradis” (Éditions du Cerf).

„Cel mai probabil este că moartea lui Al-Baghdadi creează un moment de reculegere și o pauză în atacurile teroriste, cum a fost cazul după asasinarea lui Abu Omar al-Baghdadi" (fostul șef al Al -Qaeda din Irak) , a declarat pentru AFP cercetătorul Hicham al-Hashemi, specialiști în mișcările jihadiste din regiunea Bagdad.

„Cu toate acestea, nu este sigur că o astfel de pierdere simbolică afectează în mod fundamental direcția operațională a ISIS, de mult timp în mâinile unor profesioniști experimentați”, spune Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po-Paris.

„Marii lideri care comandă lupta sunt veterani ai armatei irakiene și cecenii care au abilități strategice deosebite și roluri de luare a deciziilor”, spune Amélie M. Chelly.

Baghdadi a fost încarnarea unei ideologii, dar dispariția sa fizică nu o va slăbi: o prudență pe care de altfel au împărtășit-o liderii occidentali, după anunțul făcut de Donald Trump.

Pentru experți, această moarte ar putea avea chiar un impact mai mic pentru ISIS decât eliminarea lui Osama Bin Laden pentru Al Qaeda în 2011. „Bin Laden era un simbol mai puternic și crease o estetică a jihadismului în jurul imaginii lui”, estimează experții.

Cercetătorii mai amintesc că, spre deosebire de Al Qaeda, grupul Stat Islamic nu a murit atunci când și-a pierdut toate teritoriile.

Într-o serie de tweet-uri, Rita Katz, directorul SITE Intelligence Group, un grup american specializat în supravegherea mișcărilor jihadiste, menționează și ea - în ciuda „loviturii cumplite pentru ISIS și rețeaua sa” - riscul represaliilor.

„Istoria ne-a învățat (via moartea lui Al-Zarqawi și a altor lideri jihadiști) că mișcarea este rezistentă operațional și va valorifica moartea lui Al-Baghadi pentru a recruta și a solicita noi atacuri”,a spus Katz.

Mai ales că Al-Baghdadi și-a detonat centura explozibilă, deci a murit ca „martir”, conform ideologiei Statului Islamic.

Pentru Amélie M. Chelly, unii „jihadiști rătăcitori cărora Statul Islamic le-a dat independența” ar putea decide să acționeze fără a aștepta ordine.