China, sfidată la nivel înalt. Decizia va înfuria Guvernul de la Beijing. Cum va răspunde
- Mihnea-Petru Parvu
- 26 octombrie 2019, 16:44
Chinezii și-au luat țeapă. Solomonezii s-au răzgândit când și-au dat seama ce va să fie pe teritoriul lor
Insulele Solomon au anulat un plan de a închiria Chinei o întreagă insulă, pe fondul îngrijorărilor legate de influenţa în creştere a Beijingului în Oceanul Pacific. Acordul fusese semnat în luna septembrie, la doar o zi după ce Insulele Solomon au stabilit legături diplomatice oficiale cu China.
O companie chineză de stat urma să închirieze întreaga insulă Tulagi pe termen lung. Nu este clar pentru ce intenţiona firma să folosească insula, dar aceasta are un port natural, pe care japonezii şi americanii l-au folosit în Al Doilea Război Mondial şi britanicii înaintea lor. Unele voci susţin că statul chinez ar putea construi un port care să fie folosit de armata sa pentru a ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Pacific.
Insulele Solomon au fost și sunt locuite de melenezieni. Ele au fost descoperite în 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana y Neyra. El a dat insulelor numele legendarului rege solomon crezând că a descoperit locul de unde proveneau bogățiile acestuia.
În 1893, arhipeleagul a devenit protectorat britanic. În timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a fost teatru de război intens între americani și japonezi, în special Insula Guadalcanal. În 1978 și-au obținut independența.
Conform Constituției statul este o monarhie constituțională, șeful statului fiind regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Este al 37-lea stat membru al Commonwealth-ului britanic.
Activitatea legislativă este exercitată de Parlamentul Național, parlament unicameral cu 38 de membri aleși prin vot direct pe o perioada de 4 ani. Activitatea executivă este exercitată de primul ministru, liderul partidului majoritar din parlament și de un cabinet format din 14 membri.