Afacerile cu statul i-au pus cruce înainte de termen. Zilele lui Dan Barna sunt numărate, useriștii se pregătesc să-l arunce peste bord
- Cora Muntean
- 21 octombrie 2019, 07:59
Alianța USR PLUS pare un Titanic în derivă pe puntea căruia Dan Barna și Dacian Cioloș aranjează scaunele. Ieri, liderul PLUS, de care nu mai auzise lumea de multă vreme, l-a însoțit pe prezidențiabilul Alianței la Iași. Întâlnirea cu electoratul a avut loc într-o sală mică, în care s-au îngrămădit câteva zeci de susținători, filmați dintr-un singur unghi, să pară o mulțime numeroasă. Barna și Cioloș și-au băgat reciproc mortul în casă.
Dan Barna a reacționat catastrofal și contra oricărui manual de PR politic după ce presa a făcut dezvăluiri legate de afacerile pe care le-a făcut el cu fonduri europene. „Evenimentul zilei” a fost prima publicație care a scris despre modalitatea prin care Barna a câștigat milioane de euro din contracte cu statul. Explicațiile pe care acesta le dă continuu nu reușesc să convingă.
Dacă era el președinte...
Cert este că Barna s-a prăbușit în sondaje, are jumătate din scorul partidului. În afară de susținătorii fanatici, în interiorul partidului se vorbește tot mai mult de înlocuirea lui Barna cu Cosette Chichirău, fosta lui contracandidată la conducerea partidului. Nicușor Dan, fondatorul USR, câștigă tot mai mult teren. Partenerul de alianță, Dacian Cioloș, complet detașat până ieri de Barna, încearcă să dea impresia că-i este alături, însă acesta știe că șansele lui să ajungă premier sunt nule.
Ieri, în fața electoratului din Iași, candidatul la președinție a dat dovadă că nu cunoaște sau ignoră Constituția. Barna a spus că dacă era el președinte, imediat după moțiunea de cenzură ar fi reușit să formeze Guvernul. Asta, în condițiile în care USR pune condiții imposibile pentru votarea Cabinetului format de premierul desemnat Ludovic Orban, iar despre participare, nici vorbă.
Liderii Alianței au avut și câteva momente de umor involuntar. Cioloș a vorbit despre priceperea și succesul lui Barna în gestionarea fondurilor europene. Apoi, președintele USR a spus că ei, noua clasă politică, nu sunt nepoți de nomenclaturiști (se știe prea bine că Cioloș este nepotul Virgil Ardelean).
Cei doi au dat-o din discurs motivațional în patetisme, din promisiuni în explicații puerile.
Tupeu hipsteric
Useriștii profită de situația delicată și le cer liberalilor și luna de pe cer. Deputatul Cătălin Drulă, șeful de campanie al lui Barna, a propus următorul târg: ca PNL să introducă, în această dimineață, proiectul de lege „Fără penali în funcții publice” (situație cinică având în vedere că odată demarate cercetările, însuși Barna devine un penal) în procedură de urgență la Camera Deputaților, iar marți să fie votat în plen. Aceasta este una dintre condițiile puse de USR. Chiar dacă liberalii ar accepta, votul mai depinde și de restul partidelor non-PSD, iar asta ar însemna ca PNL să se apuce să negocieze inițiativele legislative ale USR.
Trecerea de la strategia „fără penali” la victimele statului paralel
După deja celebra anchetă Rise Project despre dubioasele afaceri cu bani europeni ale prezidențiabilului USR, Dan Barna, pe care propaganda de partid îl prezintă, obsesiv, drept un antreprenor de succes, unii exponenți ai Uniunii – dar și influenceri de pe rețelele sociale (stârniți de mirajul unor sinecuri viitoare), laolaltă cu valuri de fani aferenți – s-au repezit să-i linșeze și să-i acuze în haită pe jurnaliștii care au realizat investigația.
Mai mult chiar, isteria USR-istă nu se rezumă doar la injurii în cel mai colorat limbaj și la proferarea de acuzații fără acoperire – adică, fac exact ceea ce le reproșau, în bloc, susținătorilor PSD –, dar s-au pretat și la preluarea, tot fără nici cele mai infime argumente, a principalei acuzații proferate de Liviu Dragnea: existența unui așa-zis stat paralel care, de data aceasta, ar intenționa să-l distrugă pe Dan Barna, dar și întregul USR.
E frumoasă lupta anti-corupție. Până când ajunge la tine!
Desigur, în varianta USR-istă a acestui scenariu, dușmanul ascuns nu este numit „statul paralel” (ar fi fost de-a dreptul caraghios), ci simplu, ”sistemul”, dar, așa cum veți remarca, acest „sistem” înfierat cu ură proletară de propaganda și de postacii Uniunii comportă, pentru aceștia din urmă, exact caracteristicile „statului paralel” invocat în trecut de Liviu Dragnea și apropiații săi: o structură ocultă coordonată de personaje din servicii de informații, politică, finanțe și media. Cu exact așa ceva insistă unii intelectuali fani Barna că s-ar confrunta ”oamenii noi” de la USR.
Un ideolog al conspirațiilor
Bunăoară, iată ce a găsit de cuviință să scrie pe Facebook diplomatul Ciprian Mihali (fost ambasador al României în Senegal și virulent influencer online al USR și Barna), chiar după publicarea anchetei Rise Project: „Fără a vorbi de complot sau conspirație, dar văzând în ce fel se transformă pseudo-dezbaterea publică, am convingerea profundă că un complex foarte bine organizat de oameni din politică, din finanțe, din intelligence și din media ține în mâinile sale scriptul după care personaje și actori intră sau ies de pe scena publică, spre deliciul naivilor sau, dimpotrivă, al complicilor”. Așadar, fără nici cea mai mică probă, Mihali se pretează să susțină că ancheta Rise Project ar fi premeditată de un astfel de „complex” paralel care ar face totul să distrugă USR, pentru a nu ne salva pe noi, cei mulți.
Despre sistem și sinecuri
La câteva zile după lansarea acestor acuzații lipsite de orice susținere, acuzații care jignesc instituții media, Ciprian Mihali (care chiar nu are alte îndeletniciri decât Barna și USR) și-a reluat insinuările pe aceeași partitură părăsită nu demult de PSD. “Un sistem de putere este format din partide, media, companii, grupuri. Spasmele acestor zile ne demonstreaza ca in Romania sistemul de putere nu e nicidecum organizat intr-un front PSD si un front anti-PSD. El este organizat ca un front de mentinere a tuturor privilegiilor pe care le au oamenii din politica, din afaceri, din media, din intelligence, ca o actiune de rezistenta si opozitie la ceea ce il poate ameninta din exterior (...) Sistemul a identificat acum inamicul absolut: Dan Barna și USR/PLUS. Pana acum putin timp, sistemul s-a speriat de Dragnea.
De asta era ok și pentru ei sa îl atace. Pentru ca vroia sa miște sistemul spre Est și dictatură individuală. Acum - sistemul e speriat de USR și Barna. Pentru ca vor sa miște sistemul către Europa și eliminarea corupției (benzina fără de care nu pot funcționa). Și îl apara și susțin pe Iohannis - pentru ca este garantul sistemului. Cu el - ei știu ca nu doar nu se va schimba nimic dar chiar își vor consolida puterea”, a perorat Mihali. Să nu uităm că o viitoare guvernare USR-PNL va avea de împărțit numeroase sinecuri călduțe și lipsite de orice griji financiare.
Caramitru Jr., derapaje incalificabile
Evident că nu poate surprinde pe nimeni că istețele ”teorii” fluturate de Ciprian Mihali sunt preluate cu aplauze și chiote de controversatul Andrei Caramitru, care se dezlănțuie zilnic, cu agresivitate, la adresa oricui îl critică pe prietenul său Dan Barna, cunoscutul antreprenor de succes.
De notat că, după publicarea anchetei Rise Project, Caramitru i-a catalogat drept ”porci” pe jurnaliștii care au scris-o. Mai mult chiar, iată ce a găsit de cuviință să scrie Caramitru Jr. despre Rise Project, instituție media pe care o aplauda cu isterie când publica orice despre Dragnea și PSD: ”RISE. Dacă luați doar 3 litere din numele lor, ce cuvinte se pot forma? Ca la scrabble? Eu am găsit două cuvinte deocamdată: SRI și SIE”.
Coldea și întâlnirea misterioasă
Nicușor Dan spune că nu s-a întâlnit recent cu fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, așa cum au apărut recent informații în spațiul public.
Potrivit surselor, aceștia s-ar fi întâlnit pentru a stabili o strategie de demolare a lui Dan Barna. Nicușor Dan spune că a avut o singură interacțiune cu Coldea, în 2016 la o recepție la Ambasada Franței, când unul intra și altul pleca. Și-au dat mâna și s-au salutat, iar asta a fost singura legătură dintre cei doi, spune Nicușor Dan.