In urmatorii zece ani vor aparea noi boli periculoase, grave precum SIDA, apreciaza reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Peste doua miliarde de oameni calatoresc cu avionul in fiecare an.
Din aceasta cauza, riscurile declansarii unei epidemii la nivel mondial si al aparitiei unor afectiuni noi este din ce in ce mai mare, atrag atentia autoritatile de sanatate mondiala.
Din 1970 si pana anul trecut au fost inregistrate 39 de boli noi, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat peste o mie de epidemii, printre care de holera, poliomielita si gripa aviara. Raportul pe 2007 al OMS, denumit „Un viitor mai sigur”, arata ca, anual, este descoperita o noua maladie, lucru fara precedent in istorie.
„Am fi extrem de naivi sa presupunem ca nu va mai exista, mai devreme sau mai tarziu, o alta boala precum SARS (sindrom respirator acut)”, se arata in raportul OMS.
Oamenii au devenit rezistenti la medicamente
Consumul gresit de antibiotice e si el adus in discutie in raport. Sanatatea mondiala mai este amenintata de rezistenta la medicamente, cauzata tocmai de tratamentele gresit administrate.
Organizatia si-a bazat observatiile pe 685 de evenimente privind sanatatea publica ce au avut loc intre septembrie 2005 si septembrie 2006.
Trebuie prevenite bolile infectioase
Pentru a evita declansarea unei epidemii globale, autoritatea mondiala de sanatate publica subliniaza importanta schimbului de informatii intre tari cu privire la noii virusi descoperiti. Astfel, va fi mai usoara dezvoltarea vaccinurilor.
Mai mult, este necesara cooperarea in domeniul medical si in cel farmaceutic pentru combaterea bolilor infectioase, subliniaza autoritatea. Altfel, impactul ar fi devastator asupra securitatii internationale si a economiei globale.
Sunt necesare alertele internationale
In raportul pe acest an, OMS a mai facut apel la guvernele din intreaga lume de a se arata foarte transparente in cazul aparitiei unor epidemii. Peste jumatate dintre alertele privind eventualele epidemii vin din partea presei, si nu a autoritatilor oficiale, cum ar trebui, atrag atentia reprezentantii OMS.
RISC
Romanii, fara aparare in fata virusilor
In cazul unei epidemii globale, tara noastra va fi si ea implicata, apreciaza reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Romania intra in contextul global. Si la noi vor veni populatii mai sarace sa lucreze, astfel ca nu vom fi straini de fenomenul globalizarii si de efectele lui”, spune Victor Olsavszky, reprezentant OMS Romania.
Romanii devin din ce in ce mai greu de tratat impotriva noilor virusi din cauza administrarii gresite si abuzive a antibioticelor. „Autoritatile trebuie sa intareasca acest sistem de prescriere a antibioticelor, altfel oricine si le poate lua fara reteta”, mai spune specialistul in sanatate publica.