Cum sa te eliberezi de tigara

Cum sa te eliberezi de tigara

Ca sa te lasi de fumat ai nevoie de medicamente, dar mai ales de sfatul unui psiholog.

Da bine sa fumezi, tigarile sunt ieftine, iar fumatul este permis peste tot. Asa gandea pana acum fumatorul roman, iar asta a dus in timp la cresterea alarmanta a numarului dependentiIor de nicotina. Peste 30a dintre romani fumeaza, multi dintre acestia fiind adolescenti, iar la doctor se duc doar cei cu probleme de sanatate.

Romanii vad pozitiv fumatul

Psihologul Bogdana Bursuc, specializat in terapia antifumat, povesteste ca intr-un an trec prin cabinetul sau maximum cinci persoane sanatoase care doresc sa se lase de fumat, in timp ce medicii pneumologi din spitalele de stat acorda 85a din consultatii unor oameni bolnavi, unii avand deja cancere bronhopulmonare in stadii avansate.

„Oamenii nu vor sa se lase de fumat fiindca asa este sanatos, ci pentru ca au probleme in cuplu (un partener este fumator, altul nu), asteapta un copil sau nu mai pot fuma la serviciu”, spune psihologul.

Mentalitatile vor fi greu de schimbat, crede specialistul, pentru ca romanii au o imagine pozitiva asupra fumatului. „De cate ori nu ati auzit fraza: Bunicul meu fuma, a trait pana la 80 de ani si nu s-a imbolnavit?”, intreaba psihologul.

Bogdana Bursuc crede insa ca de vina nu sunt doar reclamele, ci si faptul ca oamenii au tendinta de a se considera sanatosi atat timp cat nu simt imediat consecintele negative ale fumatului asupra organismului lor: „Cand tragi fum in piept nu te doare, ba, mai mult, te relaxezi, te concentrezi mai bine, te calmezi. Cine se gandeste pe moment la cancer?”.

Terapia psihologica si pastilele, o combinatie eficienta

Atitudinea oamenilor s-ar putea schimba pe viitor, daca acestia vor percepe in primul rand beneficiile renuntarii la fumat, si apoi riscurile, sunt de parere specialistii in terapia antifumat. „Un mesaj de tipul „Respiri mai bine” ori „Te saruti mai des cu iubita/iubitul” va avea mai mare impact decat unul care subliniaza riscul de a face cancer”, sugereaza Bogdana Bursuc.

Cele mai bune rezultate in renuntarea la fumat pot fi obtinute atunci cand tratamentele cu pastile se combina cu sedinte de terapie. Medicamentele sunt utile in special celor care sufera de o puternica dependenta biologica, pastilele ajutandu-i sa treaca mai usor peste perioada de sevraj. „Sunt medicamente care fie controleaza centrii placerii din creier, fie mimeaza eliberarea de nicotina”, explica pneumologul Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Consilierea psihologica ajuta in schimb la deprinderea unor strategii antifumat, precum si la depasirea momentelor de recadere. Un inceput bun este listarea comportamentelor riscante, dar si a unor alternative la acestea. „Pentru ca dorinta de a fuma apare in special la cafeaua de dimineata, in timpul intalnirilor cu prietenii sau in pauzele de la serviciu, cei care doresc sa se lase de fumat trebuie sa identifice aceste contexte si sa le gaseasca alternative”, explica psihologul Bogdana Bursuc. Nevoia de a fuma, adauga specialistul, este mai degraba emotionala decat fizica, de aceea pacientii trebuie ajutati sa isi dezvolte convingeri si strategii de aparare in fata ispitelor.

Dieta

Mancati fructe parfumate, beti apa si inlocuiti cafeaua cu laptele

Pe langa medicamente, tratamentul antifumat presupune si o minima modificare a regimului alimentar. Nutritionistul Mihaela Ionescu, de la Institutul „Nicolae Paulescu” din Bucuresti, va da cateva sfaturi:

> mancati dimineata

> evitati pauzele de cafea (mai bine beti lapte)

> includeti in regimul alimentar produse care vor compensa pofta de fumat: fructe parfumate (capsuni, banane etc.), alimente condimentate, seminte de dovleac, floarea-soarelui, alune, fistic, caju si, din cand in cand, dulciuri

Boli ale fumatului

Nicotina imbolnaveste inima, plamanii, ficatul si stomacul

In Europa, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza bolilor cauzate de tutun. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca se vor cheltui in jur de 130 de miliarde de euro din cauza bolilor generate de fumat. Printre afectiunile care pot aparea si din cauza dependentei de nicotina se numara:

> cele ale aparatului respirator (cancer pulmonar, laringeal, reducerea capacitatii respiratorii)

> cele ale aparatului cardiovascular (puls accelerat, aritmie cardiaca, circulatie sanguina proasta)

> cele ale sistemului digestiv (gastrita, ulcer, hiperaciditate, distrugerea enzimelor digestive)

Ne puteți urmări și pe Google News