Au reinceput cozile

Au reinceput cozile

Noi sau vechi, rovinietele sunt valabile doar insotite de chitanta.

Cele cateva sute de mii de roviniete puse in vanzare la sfarsit de an de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu sunt suficiente pentru soferii romani.

Daca in benzinariile Petrom, OMV si Rompetrol se mai gasesc roviniete, in oficiile postale din tara soferii stau cu orele la coada pentru a plati taxa de acces pe drumurile nationale. In plus, acestia pot avea surpriza sa constate ca in schimbul sumei platite primesc o rovinieta pentru perioada 2006-2007 si ca vor fi nevoiti sa justifice valabilitatea prin chitanta care atesta ca au platit taxa corespunzatoare pentru 2008. Reprezentantii CNADNR au amenintat deja ca ii vor controla pe soferi de roviniete chiar dupa Anul Nou.

Autocolante din 2007

G. Usturoi locuieste in Bucuresti. De peste 40 de ani de cand sofeaza nu a avut vreodata probleme cu actele. „Am vrut sa fiu corect, domnule”, spune bucuresteanul. Anul acesta a avut parte insa de o surpriza cand a vrut sa-si cumpere rovinieta pentru 2008. Dupa ce a stat cateva ore bune la coada la Oficiul Postal numarul 10 din Capitala, barbatul sustine ca a achitat taxa de drum pentru anul viitor, dar a primit o rovinieta pe care scrie 2006-2007, cu indemnul angajatei sa nu ia in seama inscriptia, pentru ca e valabila pe 2008.

„Este la fel ca si cea de anul trecut. Diferenta e ca pe chitanta scrie valabil 2008. Daca eu ma intalnesc pe strada cu un politist mai zelos, imi da amenda sau nu?”, se arata ingrijorat bucuresteanul. 

Reprezentantii Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti au precizat ca, pentru a evita amenzile, conducatorii auto trebuie sa pastreze chitantele pentru a face dovada platii. De asemenea, acestia au adaugat ca, in criza tiparirii de documente, situatii precum cea in care se afla G. Usturoi au mai fost intalnite si in anii trecuti, atat in Bucuresti, cat si in tara.   INSUFICIENT

Un milion de roviniete pana la Anul Nou Reprezentantii CNADNR sustin ca au pus deja in vanzare peste 600.000 de roviniete, iar pana de Revelion numarul acestora va ajunge la un milion. Cele mai multe dintre acestea au mers insa spre benzinarii si spre sediile CNADNR din toata tara. Acesta este si motivul pentru care la oficiile postale abia daca se gasesc roviniete sau se vand cele valabile pentru 2006-2007.

„Au mai ramas cateva sute de roviniete de anul trecut, insa sunt bune si acelea, insotite de chitanta pe care conducatorii auto o primesc la achitarea valorii. Probabil s-au epuizat deja cele ramase de anul trecut”, ne-a declarat Ecaterina Munteanu, director comercial in cadrul Companiei Nationale de Drumuri.

Avand in vedere ca numai anul acesta au fost inmatriculate peste 300.000 de masini noi, numarul rovinietelor puse in vanzare ar putea fi insuficient.

In plus, in ultimele luni ale anului au fost tiparite mai putine etichete-autocolant decat in mod normal, din cauza unei licitatii pentru alegerea tiparitorului, contestata in iulie. „Problema licitatiei s-a rezolvat si am reintrat in normal cu tiparitul rovinietelor”, sustine Munteanu.  

Pentru cei care au cumparat roviniete ramase de anul trecut ar putea exista o problema din acest an. CNADNR a anuntat ca va incerca sa introduca din 2008 un sistem electronic pentru controlul vehiculelor pentru care s-a platit sau nu rovinieta. „Vor exista niste camere video pe drumurile nationale, iar soferii vor fi verificati in mers”, explica directorul companiei, Mihai Grecu. Pana la introducerea sistemului, si rovinietele 2007-2008 vor fi valabile tot insotite de chitanta.

In prezent, etichetele-autocolant se vand in benzinariile Petrom, MOL, Rompetrol, OMV, Lukoil si Fix Oil si in cateva sute de centre postale din intreaga tara. Peste 500 dintre unitatile postale sunt in prezent informatizate si permit tarifarea automata si editarea informatica a documentelor care atesta efectuarea platii.

TAXA

Tarife mai mari pentru 2008

Rovinieta valabila pentru anul 2008 costa 28 de euro incepand din luna ianuarie (in prezent, pretul este 16,8 euro). Potrivit Ordonantei de Urgenta care modifica actuala legislatie, rovinieta va putea fi achizitionata pentru 7 sau 30 de zile ori pentru 12 luni, cu exceptia autoturismelor si a vehiculelor de transport marfa avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone. Soferii autoturismelor vor trebui sa plateasca 3 euro pentru rovinieta de 7 zile, 7 euro pentru cea de 30 de zile si 28 de euro pentru rovinieta valabila un an. In functie de data la care Ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, noile tarife vor intra in vigoare, cel mai probabil, din prima saptamana a noului an, potrivit Ministerului Transporturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News