Presedintele federatiei de hochei n-a facut inca nimic din ce-a fagaduit, dar anunta lucruri marete.
La sapte luni si jumatate de la investirea in functia de presedinte al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, Janos Kurko trage linie si vorbeste despre realizarile si esecurile guvernarii sale. Primul sef de origine maghiara din istoria hocheiului romanesc spune ca este hotarat sa-si duca mandatul pana la capat. Dincolo de promisiunile - deocamdata neonorate - ale ciucanului, sportul pe care il conduce traieste in continuare la limita subzistentei, iar formatiile din Harghita mai au putin si se muta in Ungaria. Doua echipe, SC Miercurea Ciuc si HC Csikszereda, participa deja de doi ani cu cate o formatie in campionatul maghiar si in Cupa Ungariei. Din punct de vedere sportiv, Harghita se poate spune ca s-a integrat deja in tara vecina, aceasta fiind prima realizare concreta a „guvernarii Kurko”.
EVZ: Domnule Janos Kurko, ati promis in campania electorala ca in fiecare an de mandat veti construi un patinoar... Janos Kurko: A trecut un an? Am fost ales pe 18 mai in functia de presedinte al FRHG. Vreau sa lamuresc si chestiunea asta cu anul si patinoarul. Nu am promis ca le voi ridica eu, Janos Kurko, sau federatia, ci ca voi face demersurile necesare ca ele sa fie construite. Oricum, primul patinoar a fost facut la Buzau, iar pe 1 decembrie a avut loc inaugurarea lui.
Vechea conducere a federatiei a acontat desfasurarea Campionatului Mondial de seniori - Divizia a II-a la Brasov, unde nu exista patinoar. Se va construi pana in aprilie unul? Nu mai este timp. Tocmai de aceea am mutat desfasurarea competitiei la Miercurea Ciuc. La Brasov se vor demara lucrarile de constructie la noul patinoar, cel mai probabil, la primavara. Primariile trebuie sa gestioneze bazele sportive. Asta incerc sa fac si la Bucuresti. Am vorbit cu domnul primar Adriean Videanu, caruia i-am prezentat problemele noastre.
Situatie catastrofala la „Mihai Flamaropol”
Care este situatia actuala de la „Mihai Flamaropol”? Patinoarul „Mihai Flamaropol” este intr-o stare critica. S-au cheltuit in ultimii ani sume uriase pentru a-l consolida. In mod normal, mai bine ar fi fost construit altul nou. In momentul in care stam de vorba, pe biroul meu sunt sapte somatii de la Electrica, Radet si Apa Nova, care ameninta ca vor sista utilitatile la patinoar daca nu stingem datoriile catre ei. Am preluat federatia cu o datorie de 3,5 miliarde de lei vechi, iar acum ne chinuim sa redresam situatia.
De ce s-a intrat pe gheata atat de tarziu la Bucuresti? Pentru ca instalatia de frig era la pamant. Pe garantia mea exista gheata in acest moment la „Mihai Flamaropol”! Si din acest motiv am hotarat ca toti cei ce intra pe gheata sa plateasca. Toti au ramas surprinsi de decizie si au spus ca vrem raul echipelor. Pana acum, federatia punea la dispozitie patinoarul gratis. Era normal? Cred ca nu, din moment ce, in restul tarii, celelalte cluburi plateau ora de stat pe gheata. Voi face eforturi ca federatiile care functioneaza in cadrul patinoarului - de oina, de radioamatorism - sa fie mutate. Oricum, nimeni nu descuie usile pe acolo cu lunile. Spatiile le-am putea transforma in locuri de cazare pentru sportivi.
Cu ce realizari va puteti lauda? Am tradus in limba romana, pentru prima oara din 1991 incoace, regulamentul de joc al federatiei internationale, adica Biblia hocheiului pe gheata. El se schimba la patru ani, iar interpretarile - in fiecare an. La noi nu mai fusese tradus de aproape doua decenii. Am organizat cursuri in acest sens pentru toti oamenii din federatie. Am reusit sa smulg promisiunea oficialilor federatiei internationale ca, de la anul, alte trei nume mari din istoria hocheiului romanesc sa faca parte din „Hall of Fame”: Dezideriu Varga, Doru Tureanu si Valerian Netedu. Singurul roman inclus in acest moment in galeria celor mai mari hocheisti ai lumii este Eduard Pana, fost secretar general al FRHG, care a facut uz de functia sa pentru a intra in „Hall of Fame”, desi nu era cel mai indreptatit pentru asemenea onoruri.
V-a batut pana acum gandul sa va dati demisia? Da. Doar o data, credeti? N-am vrut sa renunt insa asa de repede. Stiu ca multi ar fi vrut sa plec. Este foarte greu sa lucrezi intr-un sistem care nu a fost reformat niciodata si in interiorul caruia nu toata lumea doreste binele hocheiului romanesc. E cumplit sa vezi ca oamenii pentru care te zbati sunt primii care se bucura in cazul in care ai un esec. Fostii conducatori nu au fost in stare sa schimbe in noua ani de mandat mocheta din birourile federatiei.
Unii va acuza ca tineti partea Ciucului... Cine sunt aceia? Vorbe in spate or fi! L-am adus pe banca tehnica a echipei nationale pe Marius Gliga, de la Steaua, alaturi de Gall Sandor, de la Ciuc (n.r. - cei doi sunt „secunzii” directorului tehnic Dusan Kapusta, din Slovenia). La loturile de juniori sunt tehnicieni din Bucuresti. Si vreau sa va mai spun ceva. Noi, la Miercurea Ciuc, am facut ceva. Ne-am dovedit priceperea. Am venit la federatie pentru a face si pentru restul tarii.
CUPA UNGARIEI
HC Csikszereda a adus sase slovaci
Patinoarul „Vakar Lajos”, din Miercurea Ciuc, gazduieste astazi, incepand cu ora 15.00, semifinalele Cupei Ungariei la hochei pe gheata. Prima finalista va fi decisa in urma duelului maghiar Ujpest - Dunajvaros, iar cea de-a doua, din confruntarea harghiteana SC Miercurea Ciuc - HC Csikszereda. Indiferent de rezultate, in finala de maine (de la ora 19.00, in direct la Sport 1) va juca o echipa romaneasca. Campioana SC Miercurea Ciuc porneste favorita. Ambitiosi, oficialii de la HC Csikszereda vor sa dea insa lovitura si au legitimat ieri sase hocheisti slovaci, in frunte cu portarul Peter Hricina. (Gyula Kopacz, Adi Dobre)