Hugo Chavez, un fanatic al socialismului

Hugo Chavez, un fanatic al  socialismului

Presedintele venezuelean crede inca in victoria socialismului. Desi referendumul privind modificarea Constitutiei nu i-a adus castig de cauza, Chavez nu se lasa. La numai cateva zile dupa ce a denominat moneda nationala, care va deveni - de la 1 ianuarie 2008 - bolivarul greu, el a schimbat sigiliul, drapelul si numele tarii.

Dupa anuntarea rezultatelor referendumului, pe 3 decembrie, liderul de la Caracas a facut ceva neobisnuit - a recunoscut pe postul national de televiziune din Venezuela ca a facut o greseala. Care a fost aceasta? Faptul ca a crezut ca venezuelenii au maturitatea politica sa accepte viziunea sa despre socialism.

Adeptul nationalizarii

Pentru prima data de cand se afla la putere, presedintele venezuelean a fost infrant intr-o confruntare electorala. Asta nu i-a schimbat, insa, viziunea, ba mai mult, el a promis ca va continua lupta. „Nici macar o singura virgula din acest proiect nu va fi scoasa. Voi continua sa propun aceste lucruri poporului venezuelean. Proiectul meu este viu, nu este mort”, a declarat Chavez intr-un discurs pe care l-a intitulat „un comentariu din inima”, scrie CNN.

Unul dintre cele mai controversate amendamente pentru care s-ar fi modificat Constitutia i-ar fi permis lui Chavez sa candideze la alegerile prezidentiale de cate ori ar fi vrut, fara o limita impusa de mandate. Legea ii interzice, insa, sa candideze pentru un nou mandat, atunci cand actualul se va incheia, in 2012.

Celelalte amendamente presupuneau ca liderul venezuelean sa aiba autoritate completa asupra Bancii Centrale, institutie acum autonoma, dar si asupra politicii economice a tarii. De asemenea, pachetul respins ii dadea posibilitatea presedintelui sa aleaga liderii locali si ar fi suspendat libertatile cetatenesti in cazul declararii situatiilor de urgenta.

Antiamerican pe viata

Oponentii sai il acuza ca de-a lungul timpului a incercat sa limiteze democratia Venezuelei, concentrand in mod sistematic puterea in propriile-i maini. Anul trecut a nationalizat petrolul, telefonul si companiile de electricitate si a refuzat sa prelungeasca licenta unei televiziuni independente, care emitea de 53 de ani.

Statele Unite sunt principalul client al petrolului venezuelean. Cu toate acestea, relatiile dintre Chavez si autoritatile americane nu sunt tocmai bune. Presedintele venezuelean nu rateaza nicio ocazie sa atace vehement SUA, iar americanii critica si ei regimul de la Caracas.

Potrivit AP, dupa aflarea rezultatelor votului, Washingtonul a luat imediat pozitie. „Ii felicitam pe venezueleni pentru votul lor si pentru dorinta lor de a trai in libertate si democratie”, a spus purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, Gordon Johndroe.

Subsecretarul de Stat american Nicholas Burns a spus ca rezultatele votului reprezinta o victorie a poporului, care vrea ca Chavez sa nu poata obtine presedintia pe viata.

Inainte de vot, Chavez i-a amenintat pe americani ca va stopa exportul de petrol daca acestia vor incerca sa saboteze votul prin proteste violente in noaptea de dinainte. Relatia dintre Hugo Chavez si liderul de la Casa Alba a fost intotdeauna tensionata.

In replica la discursurile administratiei Bush, in care a fost numit tiran, dictator populist sau traficant de droguri, Chavez i-a raspuns cu aceeasi moneda. L-a facut natarau pe presedintele american si l-a poreclit „Mr. Danger” (domnul pericol). Iar in 2006, l-a numit „diavolul”.

In direct cu presedintele

Relatia presedintelui venezuelean cu media este si ea foarte tensionata. Chiar inainte de 2002, mai multi patroni, directori si comentatori ai unor televiziuni si ai unor ziare foarte cunoscute si-au manifestat opozitia fata de politicile liderului de la Caracas. Acesta a spus insa ca jurnalistii sunt influentati de americani si ca incearca sa-si impuna viziunea lor neoliberalista.

Un alt conflict a avut loc in 2006, cand presedintele a anuntat ca nu va prelungi licenta de emisie a RCTV, al doilea canal de televiziune din Venezuela. Chavez a acuzat RCTV ca a sustinut lovitura de stat impotriva sa din aprilie 2002.

Chavez nu refuza insa aparitiile televizate. Ba mai mult, a avut propria emisiune, numita „Hello, President!” pe postul public de televiziune din Venezuela.

In cadrul emisiunii, Chavez prezinta discursuri pe diferite teme de actualitate si raspunde intrebarilor puse prin telefon sau din studio. Intr-un interviu pentru ABC, in care i s-a cerut sa se defineasca in trei cuvinte, Chavez a spus: „Un barbat soldat. As mai adauga cuvintele „patriot” si „revolutionar”„.

Cateva dintre declaratiile memorabile ale liderului de la Caracas

> „Diavolul a venit aici ieri. A venit aici vorbind ca si cand ar fi fost stapanul lumii. Chiar in acest loc, inca mai miroase a sulf” - 20 septembrie 2006, referindu-se la discursul presedintelui Bush in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite.

>„Nu te juca cu mine, fetito” - 19 februarie 2006, adresandu-i-se secretarului de stat american Condoleezza Rice intr-un mesaj radio.

> „O invazie imperialista a Venezuelei va fi inceputul unui razboi de 100 de ani” - 5 noiembrie 2005, in mijlocul protestelor din timpul Summitului Americilor.

> „Nu exista dictatura aici. Cred ca democratia venezueleana e in curs de maturizare” - 3 decembrie 2007, dupa pierderea de la referendumul privind modificarea Constitutiei.

Surse: MSNBC, Newsweek

BIOGRAFIE In 1998 a fost ales pentru prima data presedinte

> NASTERE. S-a nascut pe 28 iulie 1954 in Sabaneta si a crescut impreuna cu parintii sai, profesori catolici.

> STUDII. La 17 ani, a intrat in armata si a petrecut cativa ani ca profesor, dezvoltandu-si filosofia despre „Bolivarism”, bazata pe idealurile luptatorului pentru independenta din secolul al XIX-lea, Simon Bolivar.

> FAMILIE. A fost casatorit de doua ori. Prima sa sotie a fost Nancy Colmenares, cu care a fost casatorit timp de 18 ani. Cei doi au impreuna trei copii: Rosa Virginia, Maria Gabriela si Hugo Rafael. In timpul casatoriei cu Nancy Chavez a avut o relatie cu Herma Marksman. Cu aceasta are o fiica, Rosines. Apoi a fost casatorit cu Marisabel Rodriguez.

> RELIGIE. A fost crescut ca romano-catolic, dar a avut dispute atat cu Biserica Catolica, cat si cu grupurile protestante. La inceput a fost rezervat in ceea ce priveste credintele sale religioase, dar mai apoi a vorbit deschis despre asta.

> POLITICA. In 1992 a pregatit o lovitura de stat menita sa-l inlature pe presedintele Carlos Andres Perez. Nu a reusit si a fost inchis. Dupa doi ani, a fost eliberat de presedintele Rafael Caldera. In 1998 a fost ales pentru prima data ca presedinte al Venezuelei.

DIPLOMATIE

Posibil salut protocolar > Liderul venezuelean si Printul Felipe, mostenitorul tronului Spaniei, ar putea schimba un „salut protocolar” pe 10 decembrie, atunci cand Cristina Kirchner va prelua prerogativele prezidentiale ale Argentinei, a anuntat vineri guvernul spaniol.

> Presedintele venezuelean si guvernul spaniol trec printr-o perioada de criza diplomatica dupa altercatia dintre Chavez si regele Spaniei, Juan Carlos, care i-a cerut liderului de la Caracas sa taca, in timpul ultimului summit americano-iberic.

CARACTERIZARE

In sase pasi > PARADOXAL. „Pentru unii este un disident periculos care risca sa destabilizeze acordurile globale in privinta petrolului si care incearca sa-si impuna puterea. Pentru altii, insa, este un erou in genul lui Don Quijote” - Graphic News

> INSPIRAT. „Charismaticul Chavez s-a identificat in mod deliberat cu doi dintre cei mai cunoscuti lideri din America de Sud: Bolivar, in numele caruia a realizat revolutia, si Fidel Castro, mentorul sau, caruia i-a declarat admiratia sa si caruia ii furnizeaza petrol din Venezuela” - Peter Beaumont - „The Observer”

> AMBITIOS. „Hugo Chavez a trecut rapid de la succes la esec si invers, de la victoria sa in 1998 la alegerile prezidentiale din Venezuela” - BBC > ACTIV. „Chavez si-a creat un nume pe plan international in ultimii cativa ani datorita modului sau aprins de a combate discursurile americane” - Simon Hooper - CNN

> CRITIC. „Hugo Chavez este un soldat transformat in politician care a profitat de resentimentele venezuelenilor devenind reprezentantul sentimentelor anti-americane din America Latina” - „The New York Times”

> REVOLUTIONAR. „Un fost soldat caruia nu i-a reusit lovitura militara din 1992 si care a planuit alta, aflat in inchisoare noua luni mai tarziu, Chavez a ajuns in sfarsit la putere dupa alegerile din 1998, promitand ca va revolutiona un sistem care a lasat al patrulea cel mai mare exportator de petrol din lume in saracie” - „The Guardian”

Ne puteți urmări și pe Google News