"Domnul IKEA" face cat toti romanii din Top 300

"Domnul IKEA" face cat toti romanii din Top 300

Potrivit revistei „Capital”, Dinu Patriciu, Gigi Becali, Ion Tiriac, Sorin Ovidiu Vintu au averi de peste 2 miliarde de dolari.

Cei mai bogati 300 de romani au o avere cumulata de circa 33 de miliarde de dolari, potrivit topului publicat ieri de revista „Capital”. Insumate, averile oamenilor de afaceri romani fac cat produsul intern brut (PIB) al Luxemburgului sau al statului El Salvador, ori cat averea fondatorului suedez al IKEA, Ingvar Kamprad, consemnata in topul „Forbes”.  Averile insumate ale miliardarilor si milionarilor romani in dolari reprezinta aproape o treime din PIB-ul Romaniei.

Cresterea economica, explozia businessurilor din sectoare ca real-estate, retail si constructii, precum si scaderea dolarului in raport cu euro si leul (intrucat calculul averilor se face in dolari) au determinat o crestere cu 50% a averilor celor mai bogati romani in editia de anul acesta a clasamentului, in comparatie cu 2006.

Kazahii l-au trimis pe Patriciu pe primul loc

Fata de anul trecut, cand in top figurau doar doi miliardari in dolari, Romania are 10 miliardari in editia de anul acesta a topului „Capital”: Dinu Patriciu, George Becali, Ion Tiriac, Sorin Ovidiu Vintu, fratii Micula, familia Paunescu, Iosif Constantin Dragan, Zoltan Teszari, Ioan Niculae si familia Voiculescu. Averile celor mai bogati zece romani totalizeaza 18 miliarde de dolari, valoare ce depaseste suma cumulata a celorlalti 290 prezenti in top.

Dupa vanzarea Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman. Averea sa este estimata de „Capital” la 3,3 miliarde de dolari, dublu fata de averea celui care a fost desemnat anul trecut cel mai bogat roman (Iosif Dragan, cu circa 1,6 miliarde de dolari, si care, cu o valoarea constanta a averii, ocupa acum locul sapte).

Patriciu este urmat in clasament de George Becali, caruia investitiile in domeniul imobiliar i-au triplat averea fata de anul trecut si care a ajuns acum la circa 3 miliarde de dolari. Ion Tiriac este al treilea cel mai bogat roman, averea sa - dobandita din afaceri imobiliare si financiare - totalizand 2,4 miliarde de dolari.

Cea mai rasunatoare intrare in topul miliardarilor in dolari este a patronului RDS&RCS, Zoltan Teszari. Acesta avea anul trecut o avere de 230 de milioane de dolari si a ajuns anul acesta la 1,2 miliarde de dolari.

Cu 13 milioane de dolari intri in top

Averea-limita cu care s-a intrat anul acesta in top a fost de 12-13 milioane de dolari, in crestere fata de anul trecut, cand nivelul minim a fost de 10 milioane de dolari. Ultimul clasat in topul celor mai bogati 300 de romani este fotbalistul Adrian Mutu.

Majoritatea celor prezenti in top au inregistrat cresteri ale averilor, iar in unele cazuri acestea au ramas constante, cu o singura exceptie, Dragos Anastasiu, proprietarul Touring Eurolines, a carui avere a scazut de la 22-24 milioane de dolari la 21 de milioane de dolari.

Averile au fost calculate pornind de la datele de bilant pentru 2006 ale firmelor controlate, insa autorii topului au tinut cont si de evolutia afacerilor in acest an, precum si de tranzactiile incheiate. Revista „Capital” este editata de grupul Ringier, care detine si „Evenimentul zilei”.

PE REGIUNI

121 de milionari vin din Capitala

Majoritatea averilor sunt, ca in fiecare an, concentrate in Bucuresti. Aici regasim 23 de miliarde de dolari din total si 121 de afaceristi. Pe locul doi se situeaza Transilvania, cu 61 de milionari a caror avere cumulata se ridica la 3,8 miliarde de dolari, urmata de Crisana, care, desi cu opt prezente in top, cumuleaza 3,5 miliarde de dolari, si de Banat, unde averile celor 15 prezenti in clasament reunesc 1,7 miliarde de dolari. Restul milionarilor sunt din Dobrogea (24), Muntenia (24), Moldova (12), Oltenia (13), Maramures (5) si Bucovina (1).

PE VAL

Investitiile imobiliare le-au crescut averile

Explozia preturilor terenurile a condus la majorarea spectaculoasa a averilor celor care au intrat cu afaceri in acest sector in ultimii ani. Toti cei zece miliardari in dolari fac afaceri cu terenuri si/sau cladiri. George Becali si-a triplat averea intr-un an, in timp ce familia Paunescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan si Viorel Micula, Ioan Niculae, familia Voiculescu si-au dublat-o.

Toti fac afaceri imobiliare, chiar daca terenurile si cladirile nu reprezinta in fiecare dintre aceste cazuri afacerea de baza. Sectorul imobiliar cu cel mai mare avant este indiscutabil cel rezidential, unde dezvoltatorii nu contenesc sa lanseze proiecte tot mai mari, atat ca valoare investitionala, cat si ca numar de unitati construite.

„In afara de real-estate, alte doua domenii au fost pe val in 2006 si in acest an - retailul si constructiile”, a declarat Iulian Bortos, redactor-sef al revistei „Capital”.

Cititi si:

Cei mai bogati romani

Ne puteți urmări și pe Google News