Primul episod al campaniei EVZ ii imparte pe cititori in doua tabere: cei care s-au declarat mandrii ca sunt decretei si nostalgicii dupa "Epoca de aur".
Campania initiata de „Evenimentul zilei”, de redescoperire a povestii decreteilor, a strarnit ieri reactii contradictorii pe forumul ziarului.
Multi s-au recunoscut decretei, mandri de generatia din care fac parte, altii au fost deranjati de abordare, considerand ca decretul lui Ceausescu a fost benefic pentru Romania. Unii se intreaba de ce blamam decretul, de vreme ce apreciem calitatea generatiilor rezultate dupa el. Vom dezbate factorii care au generat aceasta calitate in episoadele viitoare.
Azi, va prezentam cateva pareri pro si contra exprimate pe forum.
PRO Spider: „Sunt unul dintre decreteii din 1969. Ai mei aveau deja 5 copii. Mama avea dreptul sa ma avorteze. A si fost la doctor sa faca chiuretaj. Dar doctorul si-a luat liber in ziua aceea. Am crescut cu ceai si biscuiti, am facut doua facultati in Romanica si pe la 30 de ani am sters-o in America. Imi doresc ca nici o mama sa nu ajunga sa-si doreasca sa avorteze”.
Marian: „E adevarat, cei mai multi dintre noi am reusit in viata. Nici nu se compara generatia de dupa ‘89 cu noi. Cei mai multi au o slaba pregatire si am mari indoieli ca voi manca o pensie buna pentru ca nici nu vor sa se inhame la munca. Nu stiu daca mai apare o generatie ca asta, dar sper”.
Stefan: „Stiu cat de greu a fost sa ramanem la un numar rezonabil de doi copii! Cred ca Dumnezeu ne-a ajutat sa nu ajungem la vreun avort si totusi sa ne traim viata de oameni tineri (un prezervativ era marfa prohibita). Dar va intreb: oare lipsa cvasitotala a copiilor din familiile tinere de azi, ce fel de experiment o fi?”.
40: „Implinesc 40 de ani si, in ultimii ani, mi-am vazut visul cu ochii. God Bless America :-)”
Bogdan: „Decretel de ‘68, copilarie fericita, facut meditatii si prieteni, intrat facultate, participat Piata Universitatii, asteptat minuni de la Constantinescu, plecat unde si-a intarcat ala copiii, reusit luat serviciu, facut copii, nu construieste capitalismul, ci doar decenta unei existente”.
CONTRA
Mircea: „Rusine pentru articol. Sunt dintr-o familie de noua copii. Noi nu suntem nascuti prin decrete, ci prin harul lui Dumnezeu. Tatal meu are aproape 100 de urmasi (97)”.
Anastasia: „Aberant decret, dar cati ar mai exista daca nu ar fi fost aberatia asta? Poate ca decreteii l-au dat jos pe Ceausescu, dar cei care au inceput sa fie avortati dupa, nu am avea acum nevoie de ei?”.
Mircea: „Se pare ca nea Nicu avea macar o viziune pe termen lung, nu ca handicapatii din ziua de azi”.
Adi: „Plecam din start de la ideea ca decretul a fost inuman si injositor, il criticam, iar dupa aceea laudam oamenii care s-au nascut tocmai datorita acelui decret. Sa se bucure ca nu au fost chiuretati! Pana la urma a fost o politica demografica si penala extrema, dar a avut si meritele ei”.
DIASPORA: „Nu a fost de vina Decretul, a fost inconstienta si neinformarea femeilor. Nici in Franta nu au existat anticonceptionale decat dupa anul 1960. Femeia, care avea putin creier, putea sa scape de sarcina fara riscuri. Acum e mai bine ca dupa 1989 femeile nasc si-si omoara copiii?”.
Wiebe: „O mica ERATA: copiii au fost SALVATI la ordin nu facuti la ordin, ca nimeni nu-ti ordona sa faci sex sau sa NU faci sex 5 zile pe luna (cand e posibil sa procreezi).
Cititi si:
Decreteii, generatia cu stea in frunte