Guvernul poate functiona in actuala formula, in urma unei decizii de ieri a Curtii Constitutionale.
Judecatorii au dat dreptate executivului, care contestase respingerea de catre Senat a doua ordonante privind reorganizarea cabinetului Tariceanu. Potrivit deciziei Curtii, respingerea ordonantelor 24 si 25/2007 „s-a facut prin incalcarea procedurilor prevazute de Legea fundamentala”.
Guvernul a reclamat, printre altele, faptul ca ordonantele au fost respinse cu un numar insuficient de voturi „impotriva” - 58, respectiv - 62. Fiind ordonante in domeniul organic, ar fi avut nevoie de voturile a 69 dintre cei 137 de senatori.
Scurt tratat de supravietuire Cele doua ordonante care reglementeaza activitatea guvernului au fost emise de executiv in luna aprilie, dupa eliminarea PD din executiv. Au trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, fara a fi dezbatute. Pe 18 septembrie, Senatul a respins cele doua ordonante, in urma votului PD si al PSD, fiind astfel trecute in ilegalitate mai multe ministere.
Timp de trei saptamani legea a stat in sertarul presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, actul normativ avand nevoie de semnaturile presedintilor ambelor Camere. Dupa ce legea a fost semnata, executivul a sesizat Curtea Constitutionala.
Acum, parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective si sa le puna in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Cum Senatul este Camera decizionala, ordonantele ar putea fi, teoretic, picate din nou. Aceasta insa cu conditia intrunirii a 69 de voturi impotriva si a includerii in legea de respingere a celorlalte masuri solicitate de Curte.
Curtea Constitutionala a mai decis ca OUG 15/2007 privind alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European este constitutionala.