Invatatul in exces distruge copilaria

Invatatul in exces distruge copilaria

Regimul testelor si presiunea creata de catre familie ii determina pe cei mici sa se maturizeze inainte de vreme.

Un copil din ciclul primar studiaza la scoala intre patru si sase ore, iar acasa petrece si pana la sase ore facand teme. Dupa 12 ore de stat printre carti, orice copil, oricat de sanatos ar fi, poate acuza dureri de cap.

Uneori superficiale, de cele mai multe ori profunde, durerile de cap ii chinuie pe cei mici, ajungandu-se la scaderea eficientei scolare, la treziri in timpul noptii sau chiar la insomnie”, afirma psihologul Adriana Dragos.

Teama de esec, de la varste mici

„Imi place matematica, iar uneori invatatoarea organizeaza concursuri de genul „cine rezolva mai repede problema”. Pentru ca vreau sa fiu eu mereu prima care gaseste raspunsul corect, am rezolvat acasa exercitiile din doua culegeri. Incep sa plang daca nu stiu rezolvarea, iar altii ridica mana sa raspunda. Este mai bine sa fiu pregatita de acasa”, povesteste Roxana, eleva in clasa a IV-a.

Uneori, copiii nu isi dau seama de dificultatea sarcinilor pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit. Presati de parinti, care investesc timp si bani in educatia lor, copiii nu vor sa ii dezamageasca.

De cealalta parte, invatatorii vor sa creeze mici genii, olimpici, pentru a-si demonstra calitatile didactice. Existenta unei ierarhii create de cei mari, precum afisarea mediilor in ordine descrescatoare ii fac pe cei mici sa se simta permanent in competitie.

10 pe linie nu trebuie sa existe

Daca in scoala primara copiii se adapteaza si ajung sa indrageasca invatatorul, trecerea la gimnaziu poate fi un adevarat soc. „Deseori exista examene de limba straina si trebuie sa se adapteze unui alt ritm de studiu, mult mai alert. Mai multi profesori, mai multe materii, noi colegi, trecerea la note, in loc de calificative, deruteaza si sperie invataceii”, continua Adriana Dragos.

„Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si nu pot exista performante la toate materiile. Familia trebuie sa inteleaga acest lucru si, in loc sa-l certe pentru un calificativ „suficient” la matematica, sa il laude pentru „foarte binele” primit la limba franceza.

Parintii trebuie sa descopere materiile preferate de cei mici si sa-i sustina. Cei mai multi actioneaza insa invers, angajand meditatori la disciplinele la care observa calificative proaste”, incheie Adriana Dragos.

PRACTIC

Cum eviti suprasolicitarea copilului

„Programa este destul de incarcata, asa ca trebuie sa le lasati celor mici optiunea de alegere. Presiunea poate duce la abandon scolar, temporar sau permanent”, incheie psihologul Adriana Dragos.

Sprjiniti-i pe cei mici sa faca sport sau lasati-i sa se joace macar o ora in fata blocului. Sedentarismul scade puterea de concentrare.

O camera bine aerisita si mentinerea unei pozitii corecte la birou ii sunt de mare ajutor scolarului tau.

In cazul in care copilul manifesta diverse simptome „impotriva scolii”, psihologul Adriana Dragos recomanda centrele de consiliere din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului existente in fiecare oras.

Ne puteți urmări și pe Google News