Elicopterul "de tuns iarba"

Elicopterul "de tuns iarba"

Un nigerian si-a facut un aparat de zbor artizanal care se ridica doi metri de la sol.

Un student la fizica din Nigeria, in varsta de 24 de ani, a reusit sa construiasca de unul singur un elicopter in curtea casei sale. Pentru a fabrica aparatul de zbor, Mubarak Muhammad Abdullahi a folosit numai piese luate de la masini vechi si motociclete si resturi de aluminiu, releva Reuters.

„Mi-a luat opt luni sa-l construiesc”, a explicat tanarul, adaugand ca, pana acum, a zburat cu elicopterul de sase ori. Aparatul de zbor are un motor de masina Honda Civic, de 133 de cai-putere, cumparat la mana a doua si este dotat cu patru scaune care au apartinut odata unei masini Toyota. Celelalte componente provin de la o carcasa a unui Boeing 747 care s-a prabusit in urma cu cativa ani langa localitatea Kano.

Mare si greoi

Pentru un aparat de zbor cu patru locuri, elicopterul are insa dimensiuni destul de mari. De altfel, aparatul de zbor nu a reusit sa atinga o altitudine mai mare de 2,13 metri. In carlinga exista un buton pentru aprindere, intre scaune se gaseste o maneta pentru acceleratie, cu ajutorul careia se poate controla ridicarea aparatului de zbor pe verticala, si un joystick care este destinat asigurarii echilibrului aparatului de zbor.

„Il pornesti, il lasi sa se tureze un minut sau doua, apoi impingi mansa inainte, si elicea din fata incepe sa se invarteasca. Cu cat impingi acceleratorul mai in fata, cu atat merge mai repede. Cand ajunge la 300 de rotatii pe minut, apesi joystickul si decoleaza”, a spus, mandru, tanarul fabricant.

El a povestit ca a fost mereu fascinat de elicoptere, iar ideea de a produce un aparat de zbor in propria batatura i-a venit dupa ce a vazut la televizor multe filme de actiune. Hotarat sa-si duca visul la indeplinire, viitorul fizician a cautat pe internet date despre modul in care se fabrica un elicopter si s-a apucat de treaba. Pentru a face rost de bani pentru piese, el a reparat computere si telefoane mobile si a apelat la tatal sau, profesor la Universitatea Bayero din orasul Kane.

Abdullahi este multumit de performanta sa, desi recunoaste ca produsul sau ar putea fi imbunatatit. Tanarul este insa foarte dezamagit de reactia autoritatilor si se plange ca degeaba a incercat sa-i convinga pe cei de la Aviatia Civila Nigeriana sa vina sa-i vada creatia. Chiar si asa, nu se da batut. El inca spera ca, la un moment dat, oficialii nigerieni ii vor oferi un contract pentru fabricarea elicopterelor in loc sa apeleze la producatori din Occident.  

Ne puteți urmări și pe Google News