Adriana Pirtea povesteste cum a ratat, la doar trei secunde, victoria in Maratonul de la Chicago.
Venita parca de nicaieri, atleta Adriana Pirtea a bulversat lumea sportului la sfarsitul saptamanii trecute.
Aflata la primul maraton din cariera, romanca Pirtea (27 de ani), care este rezidenta in SUA, a surprins prin faptul ca a condus celebra cursa de la Chicago, iar apoi a socat scapand victoria pe ultimii metri, cand, din neatentie, a fost depasita de etiopianca Berhane Adere.
Ajunsa la finis cu doar trei secunde dupa Adere, romanca s-a ales, totusi, cu cea mai importanta performanta din cariera, cel mai mare premiu (65.000 de dolari) si, totodata, cu o notorietate de invidiat.
Realizarea unui interviu cu noua revelatie a sportului tricolor n-a fost o misiune usoara, in conditiile in care numele Adrianei Pirtea nu suna tocmai familiar nici macar pentru oficialii Federatiei Romane de Atletism, desi sportiva este campioana nationala la 5.000 si 10.000 de metri.
„E greu sa accepti o astfel de greseala”
EVZ: Adriana, ai putut sa dormi in noaptea de dupa cursa, gandindu-te cum ai pierdut si locul 1, si 60.000 de dolari? Adriana Pirtea: Toata lumea m-a intrebat asta... A fost foarte greu sa ma impac cu gandul ca am pierdut in felul acela. Pur si simplu, nu m-am gandit nicio clipa ca etiopianca va reveni.
In momentul acela, nu mi-a fost capul la bani, ci la modul stupid cum am pierdut pe ultimii metri. E greu sa accepti o astfel de greseala... Daca s-ar fi intamplat la Olimpiada, atunci chiar ca nu mi-as fi iertat-o!
Ce iti mai amintesti din ultima suta de metri a cursei? Din pacate, imaginea este inca proaspata in memorie si cred ca va mai fi mult timp. Tin minte ca eram la mai putin de 50 de metri de linia de sosire si, dintr-o data, am vazut o gazela neagra zburand ca o sageata pe langa mine. Am reactionat, insa era prea tarziu... M-au podidit lacrimile instantaneu.
La Chicago a fost primul tau maraton! Ce te-a determinat sa alergi aceasta cursa?In anul 2000, am incercat sa alerg un maraton la Campionatele Nationale si am abandonat la kilometrul 37, din cauza deshidratarii dramatice pe care am suferit-o. Am fost intr-un soc total. Am crezut ca mor si nici prea departe nu am fost...
De aceea nu am vrut sa mai alerg niciun maraton, insa Barbu Augustin, antrenorul meu, si managerul m-au convins sa incerc inca o data. In cele din urma am acceptat, desi mi-a fost foarte frica. Primul maraton am incercat sa-l alerg la Londra, anul aceasta, dar, din pacate, m-am accidentat grav si a trebuit sa stau doua luni pentru a ma reface.
M-am pregatit bine pentru maratonul de la Chicago. Dupa aceasta cursa mi-am spus ca nu o sa mai alerg niciodata pe aceasta distanta, dar acum sunt mult mai bine si cu siguranta o sa mai incerc.
Absolventa a facultatii de chineziologie
Cum ai ajuns in SUA? In primavara anului 2002, un fost coleg de lot, Adrian Gheoroaie, care plecase la studii in America, m-a sunat sa-mi spuna ca Universitatea „El Paso” din Texas e interesata sa-mi ofere o bursa si sa alerg acolo. Am acceptat imediat, chiar daca engleza mea era foarte „saraca”. Mi-am luat inima in dinti si, in decembrie 2002, am plecat in America.
Ai absolvit Universitatea din Texas. Profesezi sau reusesti sa traiesti din banii castigati din sport?Am absolvit facultatea de chineziologie (n.r. - stiinta anatomiei, fiziologiei si mecanicii miscarilor musculare) si psihologie in primavara anului trecut.
In iarna, m-am hotarat sa ma mut in statul Colorado, unde sunt locuri mai bune si mai frumoase de antrenament decat in El Paso. Inca nu profesez, dar ma voi intoarce anul viitor in Texas pentru masterat. Deocamdata, meseria mea e atletismul. Asta profesez si din asta ma intretin. Voi incerca sa particip la Olimpiada de la Beijing.
In Romania nu esti foarte cunoscuta. De ce? Pentru ca in Romania fotbalul este sportul numarul unu, iar atletismul este o ramura prea putin mediatizata. Daca ar fi fost un sport mai iubit si mai interesant, mai ales pentru mass-media, atunci poate as fi fost mai cunoscuta. Nu este doar cazul meu.
Iubeste muntele si pescuitul
In ce relatii esti cu oficialii Federatiei Romane de Atletism?Relatia cu federatia este destul de buna. Cel putin asa cred eu. Este mai greu sa fiu in atentia celor de la federatie, fiindca sunt departe si nu sunt luata in vizor. Dar sper ca oamenii de acolo vor lua tot timpul deciziile corecte in privinta atletilor.
Care mai sunt legaturile tale cu Romania?Bineinteles, familia a ramas pe primul loc. Nu mai am foarte multi prieteni, fiindca destui m-au uitat. Sunt legitimata la clubul Steaua Bucuresti, iar ei sunt singurii care imi mai intind o mana de ajutor atunci cand am nevoie.
Ce iti place sa faci atunci cand nu alergi? Ador muntele. Cand am timp, merg la pescuit cu prietenul meu, Jeremy Nelson, care este american. De asemenea, ne plimbam cu bicicletele prin parc. Imi place sa gatesc, dar nu tot timpul, si sa citesc Biblia, dar si carti de stiinta.
ADRIANA PIRTEA
Coordonatele unei performere
> Data nasterii: 31.01.1980 > Inaltime: 1,62 m
> Greutate: 47 kg > Stare civila: necasatorita
> Cea mai buna performanta: locul 2 la Maratonul de la Chicago > Hobby: pescuitul > Cartea preferata: Biblia
SCANDAL
Anul acesta, Chicago s-a transformat intr-un maraton de cosmar
Ofiterul de politie Chad Schieber (35 de ani) a murit in timpul maratonului de la Chicago. Americanul avea o afectiune cardiaca, dar medicul care-l supraveghea si-a dat acordul pentru ca politistul sa participe la cursa.
Fiindca maratonul s-a desfasurat in conditii extreme de umiditate si temperatura, 49 de persoane au fost internate in spital si 300 de concurenti au lesinat pe traseu.
La cursa s-au inscris 45.000 de persoane, dintre care 10.000 n-au mai luat startul, iar 10.934 au abandonat. Decizia organizatorilor de a-i opri pe cei care n-au strabatut jumatate din maraton intr-o ora si treizeci de minute a starnit proteste, scandalul periclitand candidatura orasului Chicago pentru organizarea Olimpiadei din 2016.