Maratonistul nostru

Maratonistul nostru

Emilian Isaila ia astazi startul in maratonul de la Budapesta. Cu fiecare pas pe care il va parcurge spre linia de sosire, experimentul sau se apropie de final.

Dupa sase luni de pregatire, de sacrificii, indoieli si ambitie, Emilian Isaila, editorul „Evenimentului zilei de duminica”, ia startul azi in cursa vietii sale.

„Am emotii, dar probabil ca, pana la start, imi vor trece”, marturiseste el. Pana sa ajunga la Budapesta, Emilian a urmat un program special de antrenament, conceput de Zsolt Gyongyossy, sotul si antrenorul fostei atlete Gabriela Szabo. „Cand am inceput antrenamentul stiam doar faptul ca distanta oficiala e de 42 de kilometri si 197 de metri”, spune Emi.

Alergare cu obstacole

Ziaristul spune ca nu efortul fizic a fost cel mai greu de depasit, ci mai ales pragul psihic si adaptarea vietii cotidiene la un regim sportiv: „Cel mai greu lucru din perioada de antrenament a fost sa ma trezesc in fiecare dimineata la ora 6.30, sa ma imbrac in echipament si sa ies din casa. Iar apoi au fost accidentarile - o glezna sucita si tendinita inghinala.”

In plus, el a avut de surmontat si eternele probleme din Romania, unde miscarea fizica nu e deloc incurajata: „E foarte greu sa alergi inconjurat de caini vagabonzi sau pe strada, printre masini. Nici macar nu e indicat, din cauza noxelor. Nu sunt parcuri, nu sunt concursuri si nu sunt spatii amenajate.”

De ce merita sa alergi la maraton

Participarea la un maraton este o experienta unica, iar Emilian ii incurajeaza pe toti cei interesati sa alerge intr-o asemenea competitie. „Cred ca antrenamentul este la indemana oricui. Echipamentul costa ceva, dar nu exagerat si nu trebuie sa-l iei pe tot odata. Dar un echipament de calitate te fereste de probleme, ma refer aici la bataturi, iritatii, rani la picioare. In vecinatatea Romaniei sunt multe concursuri de maraton de calitate - Praga, Budapesta, Viena, Linz, Varsovia. E relativ usor si ieftin de ajuns. Nu am facut un calcul cat m-a costat maratonul. Excursia la Budapesta m-a costat cam 400 de euro, iar taxa de participare a fost de 50 de euro”, explica el.

Cursa incepe la ora locala 10.00, 11.00 ora Romaniei, si dureaza cinci ore si jumatate. „Estimez ca timpul meu va fi de patru ore, patru ore si jumatate”, spune Emilian, care va alerga alaturi de alti 3.500 de participanti inscrisi in concurs.

Rezultatul obtinut de Emilian Isaila si toate informatiile despre modul in care s-a desfasurat cursa vor fi publicate imediat dupa incheierea maratonului, pe blogul sau, www.evz.ro/isaila.

TRADITIE

23 de ani de maraton in capitala Ungariei

> Al doilea eveniment sportiv important al Budapestei, dupa cursa de Formula 1 de la Hungaroring, maratonul a fost organizat pentru prima oara in anul 1984.

> Anul acesta s-au inscris la start alergatori din 43 de tari. Nu exista decat limita minima de varsta - 12 ani.

> Startul se da in Piata Eroilor, iar finisul are loc in apropiere de zona City Park.

> Tot astazi se mai desfasoara la Budapesta o cursa populara, cu o lungime de 3,5 kilometri, deschisa tuturor amatorilor dornici de miscare, un mini-maraton de 7,5 kilometri si o cursa de 30 de kilometri. In total, 15.000 de oameni vor lua parte la competitiile de azi.

Cititi si: Fugi, Emi, fugi!

Ne puteți urmări și pe Google News