"Va solicitam accesul la dosarul "Dambovita", aflat in arhiva SRI".
In spiritul Apelului din 11 martie 2007 pentru Adevarul despre istoria recenta a Romaniei, semnat de peste 750 de intelectuali, de sase ONG-uri civice si de doua sindicate de peste un milion de membri, va solicitam sa asigurati accesul neingradit al procurorilor - care cerceteaza evenimentele din 13-15 iunie 1990 - la dosarul „Dambovita” aflat in arhiva Serviciului Roman de Informatii.
„Mentionam ca rapoartele din dosarul grupului „Dambovita” au ca subiect monitorizarea celui mai lung miting anticomunist din istorie, respectiv manifestatia anticomunista din Piata Universitatii din aprilie-iunie 1990, precum si reprimarea bestiala a acesteia, a presei independente, a societatii civile si a partidelor istorice, in 13-15 iunie 1990”.
Mentionam ca printre concluziile si recomandarile Raportului Final elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania se afla „necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie”.
(...) Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat evenimentele din iunie 1990: „SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti. (...) Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa-numitul grup „Dambovita” care a actionat permanent in Piata”.
„S-a dorit instaurarea terorii”. „A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice”. „Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti”.
(...) In baza acestui raport, la data de 18 dec. 2006, seful statului a condamnat regimul comunist din Romania ca ilegitim si criminal, cel mai important act al istoriei postcomuniste a Romaniei. Raportul a fost elaborat si asumat de 39 de coautori, in frunte cu cel mai prestigios istoric al Romaniei de astazi, dl acad. Alexandru Zub - presedintele Sectiei de stiinte Istorice a Academiei Romane.
Stimate Domnule Maior, va cerem sa raspundeti cu maxima celeritate solicitarii noastre, printr-un comunicat de presa.
Cu increderea ca accesul la propria istorie trebuie sa fie liber si neingradit,Sorin Iliesiu - Alianta Civica.