Alba Carolina si cele 7 colturi

Alba Carolina si cele 7 colturi

Zidurile Cetatii Alba-Iulia protejeaza o colectie uimitoare de edificii definitorii pentru istoria romanilor si a maghiarilor.

Pentru multi romani, Alba-Iulia chiar e capitala de suflet. Si este, de asemenea, un loc pe care multi romani si maghiari il numesc „acasa”. Este un adevar care naste si astazi sensibilitati, dar cei cu mintea si cu inima deschise nu pot decat sa admire modul in care cele doua culturi au stiut sa pastreze si sa puna in valoare mostenirea romana si pe cea austriaca.

Cetatea bastionara botezata „Alba Carolina” a fost ridicata intre anii 1714-1738, cu ajutorul a 20.000 de iobagi, pe vremea cand Transilvania era sub guvernare austriaca. Zidurile au fost ridicate in stil Vauban, dupa numele inginerului francez care a introdus acest tip de fortificatie. Executate din caramida, cu ziduri inconjurate de santuri, aceste fortificatii se caracterizeaza prin forma stelata si folosirea bastioanelor in forma de pana.

Unica pentru spatiul romanesc este concentratia foarte mare de monumente de importanta nationala, pe o suprafata atat de restransa. Intre ele: Catedrala Incoronarii (Reintregirii), Catedrala Romano-Catolica, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Palatul Bethlen, Palatul Principilor Transilvaniei, Palatul Episcopal Romano-Catolic si Muzeul National al Unirii.

Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice. A facut parte, la inceput, din palatul episcopal, impreuna cu actualul Muzeu al Unirii. Palatul Principilor Transilvaniei. Initial, a facut parte din palatul episcopal. Din 1542, a devenit resedinta regala pentru un lung sir de principi.

Catedrala Romano-Catolica. Este o combinatie unica de stil romanic cu gotic, completat cu elemente renascentiste si baroc. Pe sarcofagul lui Iancu de Hunedoara sunt in permanenta flori si coroane cu tricolorul maghiar.

Catedrala Ortodoxa a Incoronarii. Ca arhitectura, este incadrata in curentul romantic, fiind inspirata dupa modelul curtii domnesti de la Targoviste. A fost ridicata intre anii 1921-1923. Aici au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, ca suverani ai Romaniei Mari.

Muzeul Unirii (Cladirea Babilon). Fost Pavilion al Ofiterilor, a fost construit intre anii 1851-1853 si a avut initial destinatie militara, adapostind familiile ofiterilor din armata austro-ungara. Din 1968, aici functioneaza Muzeul National al Unirii.

Sala Unirii. A fost construita in 1900. Aici a avut loc adunarea celor 1.228 de reprezentanti ai romanilor transilvani care au decis unirea cu Romania.

Biblioteca Batthyaneum. Ridicata in secolul al XVIII-lea; initial, a fost biserica trinitariana. Ulterior, a fost transformata in biblioteca diecezana si observator astronomic. Adaposteste o parte din celebrul Codex Aureus, scris cu aur pe pergament. O alta parte a codexului se afla la Vatican. Portile monumentale. Intrarea in cetate se facea prin sase porti decorate cu statui si reliefuri. Trei dadeau spre oras, trei spre campul de instructie din vestul cetatii. Azi, se mai pastreaza in forma initiala doar portile I, III si IV, plus stalpii laterali ai Portii II. La Poarta a III-a e celula in care a fost intemnitat Horea.

Zidurile si santurile. Zidurile, inalte de 10-12 metri, sunt strabatute de numeroase incaperi si tuneluri, dand senzatia de labirint. Spatiul din santuri este atat de generos incat aici ar incapea un intreg orasel.

PARADA MONUMENTELOR

Bijuterii istorice de la o poarta la alta

Pentru cea mai mare parte a turistilor „poarta” de intrare in Cetatea Alba-Iulia este Platoul Romanilor, pentru ca vin cu masina sau cu autocarul si parcheaza in fata Catedralei Ortodoxe. Cetatea Alba-Iulia se dezvaluie apoi pas cu pas.

De la Catedrala Incoronarii, instinctiv o iei spre dreapta, pentru ca vezi turnul Catedralei Romano-Catolice. Vrajit de arcadele incintei care inchide curtea Catedralei Incoronarii, pe stanga, si de cea mai veche catedrala romano-catolica, pe dreapta, ai putea rata Poarta a IV-a a Cetatii, dupa primul zid, in partea dreapta, care este de o frumusete aparte, mai ales ca a fost refacuta recent.

Cum ajungi in fata Catedralei Romano-Catolice, pe dreapta, se afla si Palatul Episcopal, cu inedita sa fereastra pusa in valoare la ultima reabilitare a imobilului. In spatele catedralei, descoperi Palatul Principilor Transilvaniei, iar pe partea stanga, in spatele Catedralei Incoronarii, se afla Muzeul National al Unirii, care se priveste fata in fata cu Sala Unirii. Pentru toate acestea nu trebuie sa parcurgi mai mult de 100 de metri.

Daca nu te abati din drum, drept inainte vei ajunge la Poarta a III-a, dincolo de care se afla obeliscul si, mai jos, in stanga, Poarta I. Daca te abati de la drumul drept, imediat dupa ce treci de Sala Unirii, in stanga se afla Parcul Custozza.

Dincolo de el, impunatoare, cladirea principala a Universitatii „1 Decembrie 1918”. In stanga acesteia se face o straduta care duce direct la Palatul Apor, imobil care isi dezvaluie din nou frumusetea dupa multi ani in care s-a lucrat la reabilitarea sa. Langa Palatul Apor se afla Palatul Bethlen, de care este lipita im-pozanta Biblioteca Batthyaneum.

ARGUMENT

„Este buricul pamantului”

Gabriel Rustoiu este directorul Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia si explica de ce Cetatea e buricul pamantului: „Daca luam istoria Romaniei in ansamblu, Cetatea din Alba-Iulia este locul incarcat de cele mai adanci semnificatii pentru romani. Intr-o exprimare mai putin plastica, as putea spune ca aici este buricul pamantului pentru istoria Romaniei”.

Rustoi vorbeste si despre bijuteriile artistice de aici: „Portile deosebit de frumos lucrate, ornamentele de pe bastioane, in stil baroc, apar la Cetatea din Alba-Iulia pentru ca, in timpul constructiei, aceasta si-a pierdut rolul defensiv, pericolul otoman disparand in acel moment, si a fost transformata in spatiu administrativ”, ne-a mai declarat directorul muzeului.

PLEDOARIE

Zilnic, intalnire cu istoria

Mugurel Vrabete, de la Holograf, a trait in Alba-Iulia timp de patru ani, intre 1982 si 1986. Dupa ce a terminat arhitectura, a lucrat aici la Intreprinderea Judeteana de Constructii Montaj (IJCM) si a avut timp sa se indragosteasca de oras si de cetate.

„Pentru mine, Cetatea Alba-Iulia a insemnat singurul loc unde am putut sa am zilnic intalnire cu istoria, in drumul pe care il strabateam de doua ori pe zi prin Cetate si sa retraiesc momente importante din istoria noastra. Exista senzatii speciale pe care ti le da parcurgerea unui traseu deosebit de frumos care, in functie de timpul zilei - seara sau zi - sau in functie de anotimp, iti poate induce sentimente din cele mai frumoase”, ne-a spus artistul.

FISA TEHNICA

Capitala principatului transilvan

Dimensiuni. Cetatea Alba-Iulia se intinde pe 64 de hectare. Perimetrul zidurilor este de 4,2 kilometri. Este a doua cetate de tip Vauban din Europa, dupa cea din Luxemburg, din punctul de vedere al conservarii si al marimii.

Unicitate. Este cea mai mare fortificatie de tip Vauban din sud-estul Europei si este intre cele mai bine pastrate din Europa.

Istorie. Este, probabil, locul cel mai incarcat de istorie de pe teritoriul Romaniei: castrul primei legiuni romane care a stationat permanent in Dacia, capitala a Daciei Romane, capitala a voievodatului si principatului Transilvaniei, prima Mitropolie Ortodoxa din Ardeal, primul observator astronomic din Romania (Biblioteca Batthyaneum), declararea Unirii (Sala Unirii), prima incoronare a unui rege al Romaniei Reintregite (Ferdinand I, 1923), sarcofagul lui Iancu de Hunedoara (Catedrala Romano-Catolica).

Potential turistic. Potentialul turistic este foarte mare, iar atractii exista pentru turisti cu interese diverse. Orasul e prins in proiectul „Drumul Vinului”, care va include si un muzeu al vinului si un centru de degustare, amenajate in spatii din santurile Cetatii. Anul trecut, in jur de 150.000 de persoane au vizitat cel putin unul dintre monumentele de aici.

Acces. Dat fiind fondul de carte extrem de valoros, in Biblioteca Batthyaneum nu se poate intra decat in grupuri mici si cu aprobare de la Ministerul Culturii.

Cazare. In Alba-Iulia exista trei hoteluri mari, cu peste 250 de camere si numeroase moteluri si pensiuni, in oras si in apropiere, cu preturi plecand de la 50 lei/noapte.

VOX POPULI

„Nu-i pus in valoare potentialul”

Werner Hochscheidt, 59 de ani, Germania: „Am ajuns aici aproape din intamplare: a fost o sugestie data de un club automobilistic. Iar ceea ce am gasit aici imi place. Vad ca se lucreaza la refacerea cladirilor si asta e bine”.

Elena Cucui, 25 de ani, Alba-Iulia: „Am venit aici la facultate tocmai pentru locul istoric. De-a lungul anilor, am inceput sa cunosc cetatea si secretele ei. Mi-am dorit sa locuiesc in apropierea cetatii. Acum n-as mai putea sa ma lipsesc de locul acesta”.

Kacso Lehel, 11 ani, Targu-Mures: „Mi-a placut foarte mult cetatea si imi spunea mama ca aici e toata istoria noastra. E foarte frumos. Sunt pentru prima data aici si imi place”.

Gheorghe Vintila, 44 de ani, Alba-Iulia: „Acum, cetatea arata un mare rateu al autoritatilor romane. Nu-i pus in valoare tot potentialul istoric. Doar a fost si castru roman, si cetate medievala, si cetate Vauban”.

Cititi si:

Biserica Densus, un templu romanesc

Miracolul din burta muntelui

Cuibul de vulturi al Corvinilor

Capitala-minune a Europei

Veselie mare la cimitir

Mostenire dacica

Cetatea care traieste si azi

Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu

Peles, blazonul regal al Romaniei

Cititorii propun alte posibile "minuni"

Casa Poporului, "vedeta" controversata Crucea si spada sasilor Mogosoaia, palatul domnesc

Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta

Pe aici nu se trece decat cu piosenie

Cursa pentru voturi

Mii de cititori voteaza minunile Romaniei

Vor o minune in ograda lor

Hurez, mostenirea lui Brancoveanu

Muntele facut in calea apelor

Bisericile pictate din nordul Moldovei

Castelul Bran, vandut de Dracula

Piata Unirii din Timisoara

Orasele din tara au intrat in febra minunilor

Cele 7 minuni de pe lista ambasadorului Michael Guest

Triunghi cultural in capitala Moldovei

Brancusi, minunile fara sfarsit

Cazinoul, simbolul Constantei

Biserica Neagra domina Brasovul

Catedralele Maramuresului

Crucea de pe Caraiman

Slava Domnului la peste 2.000 de metri

Certificatul de nastere al romanilor - copia de piatra

Ne puteți urmări și pe Google News