Construim Europa. Cu Romania ce facem?

Construim Europa. Cu Romania ce facem?

Exodul muncitorilor in afara tarii a lasat schelele din Romania aproape goale.

Antreprenorii importa specialisti din Asia.

Piata constructiilor din Romania se confrunta cu cea mai mare criza a fortei de munca din ultimii ani. Pentru a face fata valului de cereri, pe santierele romanesti este nevoie de inca 150.000 de muncitori calificati, apreciaza reprezentantii firmelor din domeniu.

In timp ce autoritatile discuta despre masuri pentru a-i aduce inapoi pe muncitorii plecati in strainatate, firmele intentioneaza sa aduca in Romania forta de munca din China, Pakistan, India, Coreea sau Israel. In prezent, in domeniu lucreaza circa 360.000 de persoane, un numar insuficient, mai ales in conditiile in care piata creste cu 30% in fiecare an.

Electricieni made in China

Lipsa fortei de munca le creeaza emotii si dezvoltatorilor. „In urmatoarea perioada, temerea este aceea ca, datorita exploziei de proiecte imobiliare, constructorii vor fi determinati sa solicite noi surse de munca, ceea ce ar conduce la scumpirea serviciilor”, a afirmat Larisa Dinu, director de marketing River Invest, finantatorul complexului Sema Parc.

Mereu cu teama ca ar putea ramane fara muncitori, proprietarii firmelor de constructii au inceput sa importe forta de munca. „Pentru instalatii am adus muncitori din China, care sunt foarte bine calificati si constiinciosi”, afirma Nicolae Bostina, directorul firmei Consola Grup.

Acesta spune ca asiaticii costa la fel de mult ca un muncitor roman - 700 de euro pe luna, cu tot cu cazare si masa. Exista insa o problema: Ministerul Muncii, care acorda greu avizele.

„Am incercat sa platim burse si stagii de pregatire pentru tinerii romani, ca sa folosim forta de munca autohtona. Din pacate, acestia nu respecta intelegerile si ori pleaca din tara, ori se reprofileaza”, afirma Bostina.

In aceasta perioada, cei mai cautati sunt muncitorii care se ocupa de constructiile metalice, cei specializati in montarea de gips-carton, de ferestre PVC, de aparate de climatizare si laborantii, care acorda certificate pentru calitatea constructiilor.

Scoala pe banii statului

Necesarul de forta de munca din constructii ar putea fi acoperit in urmatorii ani de tinerii care urmeaza cursuri postliceale in acest domeniu, a precizat Madlen Serban, director in cadrul Ministerului Educatiei.

„Interesul pentru domeniul constructiilor a crescut foarte mult in preferintele elevilor. Anul acesta, 20% din numarul de locuri la scolile postliceale au fost repartizate specializarilor in constructii”, a spus Serban.

Printre specializarile asigurate de aceste cursuri se numara tehnicieni, proiectanti, laboranti, tehnicieni drumuri si poduri si alte categorii. Pentru scolarizarea fiecarui elev, statul plateste 2,3 milioane de lei, ceea ce inseamna 24,619 milioane de lei pentru fiecare an de studii.

Muncitorii din strainatate s-ar intoarce, dar pe salarii occidentale

Chiar daca premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine sus si tare ca va face tot posibilul pentru ca muncitorii romani stabiliti peste granite sa se intoarca in tara, nu exista inca nicio strategie in acest sens.

„In strainatate lucreaza, in prezent, peste 100.000 de constructori, cei mai multi in Israel, Germania, Spania si Italia”, a afirmat directorul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Marin Cristea.

Reprezentantii firmelor romanesti nu cred ca romanii care si-au creat un mediu favorabil in comunitatile din strainatate vor vrea sa se intoarca din doua motive: in primul rand salariul, care nu va fi la fel de mare intrucat dezvoltatorii de aici, in mare parte straini, nu sunt dispusi sa le dea muncitorilor romani la fel de multi bani ca in Vest. In plus, sotiile acestor muncitori au reusit sa-si gaseasca joburi bine platite in tarile respective.

Romanii din strainatate sunt mai constiinciosi

„O solutie ar fi fidelizarea personalului prin oferirea unor facilitati la cumpararea unei locuinte sau la inchirierea uneia. Unii antreprenori ofera angajatilor cursuri de perfectionare, pentru a-i invata sa lucreze cu unelte noi”, a afirmat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. 

Mai favorizati sunt antreprenorii care isi desfasoara activitatea in mai multe tari. „Multi romani din Portugalia, care au in jur de 40 de ani, sunt tentati sa se intoarca, mai ales daca salariul oferit aici este apropiat celui de acolo”, sustine Marcel Zoicas, proprietarul ConstruRom SA, firma care presteaza servicii atat in Romania, cat si in Portugalia.

Barbatul stabilit in Portugalia spune ca este mai usor sa gasesti muncitori in Portugalia, decat in Romania. In plus, cei de acolo sunt mai harnici si mai responsabili.

„Eu am incercat sa aduc in fiecare echipa din Romania cel putin doi care au experienta strainatatii. Acestia sunt mai responsabili si ii mobilizeaza si pe cei obisnuiti in spirit autohton”, a explicat Zoicas.

Ne puteți urmări și pe Google News