Universitatile germane ii scutesc de taxe pe studentii cu IQ peste 130.
Tinerii supradotati pot studia gratuit la anumite universitati din orasele germane Freiburg si Kostanz. Pentru a fi scutiti de taxe, ei trebuie sa demonstreze ca au un coeficient de inteligenta de cel putin 130, relateaza AFP.
In schimbul a 50 de euro, la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg sunt evaluate aptitudinile lingvistice si de logica ale candidatilor, rezultatele testelor fiind garantate de asociatia internationala Mensa, un club exclusivist, rezervat persoanelor capabile sa rezolve exercitii pentru care 98% dintre oameni nu pot gasi solutii.
Procentul celor cu un coeficient de inteligenta de peste 130 este de circa 2a din totalul populatiei. „Vrem sa atragem atentia celor supradotati asupra universitatii noastre”, explica Eva Kopitz, din cadrul conducerii Universitatii Albert Ludwig. Dintre cei 200.000 de studenti inscrisi aici, 20 sunt scutiti de taxe in prezent. Acestea se ridica la 500 de euro pe semestru pentru fiecare cursant.
Masura a starnit insa nemultumirea unei asociatii studentesti, u-ASTA, care cere ca scutirea de taxe sa se faca pe criterii sociale. In opinia presedintelui u-ASTA, Benjamin Greschbach, Kopitz si colegii sai nu fac altceva decat sa se angajeze intr-o „lupta pentru cele mai bune creiere”, pentru ca Universitatea Albert Ludwig sa urce in clasamentul celor mai bune 2.000 de institutii de invatamant din lume, ea aflandu-se momentan pe locul 94.
„Este o competitie indoielnica, sunt vizate persoanele gresite, tocmai cele care nu vor intampina dificultati in efectuarea studiilor”, opineaza Greschbach, sugerand ca mai degraba ar trebui ajutati studentii cu posibilitati materiale reduse. Legalitatea deciziei Universitatii Albert Ludwig a fost contestata in justitie prin intermediul a patru plangeri colective. Una dintre ele a fost deja respinsa.
Medii propice
Supradotatii se nasc in familii bogate
Tinerii nascuti in familii instarite si care au parinti cu studii superioare obtin cele mai bune rezultate la testele de inteligenta. Cel mai mult conteaza aptitudinile lingvistice ale copilului, sustine sociologul Michael Hartmann, autorul mai multor carti despre elite.
„Intr-o familie unde se citeste „Le Monde”, se asculta muzica clasica si se urmareste canalul TV Arte, este logic ca se va incerca plasarea copilului la cele mai bune scoli”, spune Hartmann.