Prezenta intre cele 7 minuni ale Romaniei ar putea fi benefica pentru localitati. Primaria din Mogosoaia a pornit o ampla strategie de promovare a Palatelor Brancovenesti nominalizate.
Domnitele de la curtea brancoveneasca au iesit pe strazile Bucurestiului sa stranga voturi pentru „minunea de palat” de la Mogosoaia. Palatul Brancovenesc - fosta resedinta domneasca, cu o istorie de peste 300 de ani - face parte din lista celor 25 de nominalizari din campania EVZ.
Porniti sa stranga voturi in cursa pentru desemnarea monumentelor care ne reprezinta, dar si sa atraga cat mai multi vizitatori la curtea domneasca aflata la 14 kilometri de Bucuresti, reprezentantii Primariei Mogosoaia au demarat o campanie de promovare in valoare de 6.000 de euro, sustinuta de fundatia primarului comunei.
Ei au tiparit 100.000 de flyere care vor fi impartite in Capitala, zilnic, de la 8.00 la 12.00, pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Iar duminica, 26 august, la Mogosoaia se va inaugura Ziua Portilor Deschise, cu intrare libera pentru toti vizitatorii care vor sa se bucure de frumusetea palatului si a gradinilor Printesei Martha Bibescu. Palatul Mogosoaia a fost inaltat pe 20 septembrie 1702, de catre Constantin Brancoveanu, si este o bijuterie arhitecturala.
„Va invitam la palat!”
In Piata Universitatii, Victoriei, la Romana si la Unirii, dar si in cafenele, terase si parcuri, tinere domnite gatite cu rochii de epoca si peruci carliontate impart in stanga si-n dreapta fluturasi galbeni. Ieri, la Piata Romana, doua tinere imbracate in costume de epoca imbiau trecatorii cu o vizita la palat: „Va invitam la palat, la Mogosoaia!”, spune fata. Femeia se uita curioasa pe hartia colorata si se intereseaza cum poate ajunge. „Si sa votati pe evz.ro”, mai spun fetele.
Un grup de turisti israelieni se opresc. Incantati de obiectivul turistic, cei cinci se urca intr-un taxi si pleaca spre domeniul brancovenesc. O turista japoneza, care musca pofticios dintr-o bucata de pizza, intreaba daca poate ajunge pe jos la Mogosoaia: „As vrea sa vad palatul. Este o idee buna sa va promovati in strada obiectivele ce merita vizitate”, spune tanara.
„Lumea este surprinsa, dar se arata interesata de Palatele Brancovenesti. Speram ca pe 26 august, cand ii asteptam la curte cu muzica formatiei Pontice si multe alte surprize, sa vina in numar cat mai mare sa guste din savoarea resedintei Brancovenilor”, spune primarul de la Mogosoaia, Paul Precup.
SPERANTE
Primarii localitatilor cu „minuni” isi fac calcule
Speranta, dezamagire si, din nou, speranta. Astfel se succed starile prin care trec reprezentantii comunitatilor locale pe raza carora se afla Biserica Densus, Sarmizegetusa Regia si Castelul Corvinilor.
DENSUS. Primarul Sorin Stefoni isi face calcule. Daca biserica din piatra veche de opt secole va fi declarata minune a Romaniei, vor creste sansele dezvoltarii turistice a comunitatii: „Biserica ar atrage turistii in zona, iar noi am putea crea un minicircuit turistic. Daca am reusi sa-i facem pe turisti sa stea macar o noapte aici, ar fi un castig. Dar pentru asta avem nevoie de cateva pensiuni. Sa nu uitam ca, pe langa Biserica din Densus, mai avem alta biserica veche, la Pesteana, mai este mlastina de la Pesteana, declarata rezervatie a biosferei, plus fostele galerii miniere ce pot fi vizitate”, spune primarul.
HUNEDOARA. La randul lui, directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Nicolae Ceriser, spera nu neaparat mai multi turisti, ci o schimbare de atitudine in Ministerul Culturii: „Daca acest castel va fi ales intre cele 7 minuni ale Romaniei, sper ca domnii din Ministerul Culturii sa se simta jenati. Spun asta pentru ca si-n fosta legislatura, dar si-n actuala, un conac din fundul Moldovei, care nu inseamna asa mult pentru istoria Romaniei precum Castelul Corvinilor, a primit mai multi bani pentru restaurare decat s-au dat la Hunedoara. Exemplul este generic”.
ORASTIE. In Orastioara de Sus, comuna pe raza careia se afla cele mai multe dintre cetatile dacice din Muntii Orastiei, inclusiv Sarmizegetusa Regia, turismul este subdezvoltat. Primarul comunei, Aurel Tamasoni, spera ca, in urma campaniei EVZ, lucrurile sa se miste cu adevarat. Intai de toate drumul spre Sarmizegetusa Regia este aproape impracticabil.
E drept, au inceput niste lucrari de modernizare si edilii comunei spera ca peste doi ani sa poata urca pe asfalt pana sus, in capitala dacilor. Apoi s-ar putea sa apara si pensiuni care sa-i tina pe turisti in zona mai mult de o singura zi. „Acum, pensiunile din comuna se numara pe degetele de la o mana”, mai declara Tamasoni.
Judetul cu doua nominalizari
SIBIU. Primarul Klaus Johannis s-a aratat incantat de faptul ca orasul sau se afla printre nominalizari. La randul lui, Killian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice C.A. din Sibiu, spune ca Biserica Evanghelica urmareste campania EVZ: „Pentru Romania ar fi un atu foarte mare ca aceste cetati fortificate sa se numere printre cele sapte minuni. Ar fi un magnet turistic. Frumusetea lor atrage, chiar si acolo unde sunt in paragina”, ne-a declarat.
Iar directorul general al Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale Astra (Muzeul din Dumbrava Sibiului), Corneliu Bucur, a postat pe site-ul muzeului un anunt de promovare a campaniei EVZ, cerandu-le vizitatorilor sa voteze pentru ca Dumbrava sa inte pe lista nominalizarilor. (Ciprian Iancu, Veronica Niculescu)
REACTII
„Ar fi unica sansa de relansare” CURTEA DE ARGES. Ziarul „Arges Expres” de la Curtea de Arges s-a implicat in campania lansata de EVZ publicand pledoaria academicianului Gheorghe Paun: „Trebuie sa ne cultivam patrimoniul local. Pun umarul cu mare drag la aceasta campanie”, spune academicianul care ii indeamna pe argeseni sa voteze Manastirea Argesului „pentru ca este cel mai romanesc loc din Romania”. (Laura Ilie) SAPANTA. Primarita Maria Stetca este convinsa ca, datorita nominalizarii Cimitirului Vesel, localnicii vor avea numai de castigat: „O reclama ca asta aduce beneficii comunei”, explica ea. Preotul paroh Grigore Lutai, care are in administrare Cimitirul, a aflat despre campania EVZ de la fiul sau, preot paroh la biserica ortodoxa din Washington. „Mi-a spus ca romanii de acolo discuta foarte mult despre aceasta campanie”, spune preotul, care se gandeste sa-i indemne pe enoriasi sa voteze pentru Sapanta. (Angela Sabau)
SIGHISOARA. Oamenii din Sighisoara cred ca nominalizarea va creste numarul de turisti si va sensibiliza autoritatile centrale. „Ajutorul lor din ultima vreme a fost aproape zero. Cetatea face, totusi, parte din patrimoniul cultural al tarii, din identitatea Romaniei. Am speranta ca Sighisoara va fi recunoscuta printre cele sapte minuni”, ne-a spus viceprimarul Sorin Savu. (Raluca Crisan)
SINAIA. „Daca Pelesul va castiga statutul de minune a Romaniei, cu siguranta vom mentiona acest lucru in toate materialele promotionale pe care le facem in popularizarea turismului de pe Valea Prahovei”, ne-a spus Paul Popa, coordonator Centru de Informare Turistica Sinaia. (Marius Nica)
SLANIC PRAHOVA. „Ca „minune a Romaniei”, Mina Unirea ar putea atrage si mai multi vizitatori pe care localitatea noastra i-ar gazdui cu multa placere. Practic, turismul reprezinta singura sansa de relansare a orasului Slanic”, ne-a declarat Danelus Costea, primarul orasului Slanic. (Marius Nica)
NOI INTRARI
Lista nominalizarilor a crescut
Campania „Cele 7 minuni ale Romaniei” continua in forta. Pana ieri, inregistrasem in jur de 17.000 de voturi. Am ales sa nu facem public clasamentul partial pentru a nu influenta rezultatul final. Este important de stiut insa ca fiecare vot conteaza si ca sunt posibile rasturnari de situatie! La final, vom publica lista celor 7 minuni ale Romaniei, fara insa a le ierarhiza in vreun fel.
Un IP, un vot. Unii cititori s-au plans ca nu pot sa voteze. O posibila explicatie: calculatoarele la care se lucreaza in multe companii au acelasi IP; prin urmare, e luat in calcul un singur vot la fiecare 24 de ore, primul exprimat in ziua respectiva.
Prezentare. Pana acum, „Evenimentul zilei” a prezentat „fisele” a 16 posibile minuni de pe lista celor 25 de nominalizari: Ateneul Roman, Biserica Densus, Bisericile de lemn din Maramures, Bisericile fortificate sasesti din Ardeal, Castelul Corvinilor, Castelul Peles, Cetatea Sighisoara, Cimitirul Vesel de la Sapanta, Manastirea Argesului, Mausoleul de la Marasesti, Palatul Mogosoaia, Palatul Parlamentului, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Sibiul istoric, Slanic Prahova si Transfagarasanul.
Va urma. In zilele urmatoare, vor urma si celelalte, respectiv: Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu, Biserica Neagra - Brasov, Castelul Bran, Cazinoul Constanta, Iasiul cultural, Manastirea Horezu, Manastirile pictate din Bucovina, Monumentul din Adamclisi si Podul Saligny din Cernavoda.
Noutati. Surpriza pe care o anuntam astazi este aceea ca, urmare a propunerilor facute de cititorii EVZ si a rezultatelor generale ale sondajului realizat in toata tara de reporterii nostri, lista nominalizarilor se mareste, din acest moment. Mai precis, in cursa pentru titlul de minune a Romaniei s-au inscris inca patru „obiective”: Barajul Vidraru, Cetatea Alba-Iulia, Crucea de pe Caraiman si Piata Unirii din Timisoara. Zilele urmatoare, veti putea citi prezentarile lor si, mai ales, incepand de acum, le puteti vota.
Cititi si:
Biserica Densus, un templu romanesc
Cuibul de vulturi al Corvinilor
Cetatea care traieste si astazi Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu
Pelesul, blazonul regal al Romaniei
Casa Poporului, "vedeta" controversata Crucea si spada sasilor
Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta
Pe aici nu se trece decat cu piosenie
Cititorii propun alte posibile "minuni" Votati simbolurile care ne reprezinta